Μειώνεται η προθεσμία για τις μεταβολές τιμών

Μειώνεται η προθεσμία για τις μεταβολές τιμών

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αντικατάσταση ακόμη μιας αγορανομικής διάταξης προχωρά το υπουργείο Ανάπτυξης. Πρόκειται για τη διάταξη εκείνη που υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να γνωστοποιούν τις μεταβολές στις τιμές των προϊόντων τους. Οι αλλαγές που επιφέρει η νέα αγορανομική διάταξη θα μπορούσε να ισχυρισθεί κανείς ότι είναι «επικοινωνιακού» χαρακτήρα και όχι ουσίας, αφού ούτως ή άλλως το Ανάπτυξης δεν μπορεί να επέμβει στη διαμόρφωση των τιμών στην αγορά.

Τιμοκατάλογοι

Ειδικότερα, με τη νέα αγορανομική διάταξη, οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να ενημερώνουν το υπουργείο Ανάπτυξης 10 ημέρες πριν -και όχι 30 ημέρες όπως ισχύει σήμερα- τις αρμόδιες υπηρεσίες για την οποιαδήποτε μεταβολή των τιμών τους (αύξηση ή μείωση).

Οπως ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ιω. Παπαθανασίου, το διάστημα υποβολής των τιμοκαταλόγων μειώθηκε προκειμένου «να μη δημιουργείται θόρυβος στην αγορά και να αποφεύγονται φαινόμενα αισχροκέρδειας».

Ταυτόχρονα καταργείται η διαδικασία υποβολής συμπληρωματικών κοστολογικών στοιχείων που ζητούνταν από τις υπηρεσίες σε περιπτώσεις ανατιμήσεων, προκειμένου να αιτιολογηθεί η αύξηση. «Δεν έχει νόημα να ζητήσω αυτά τα στοιχεία αφού δεν μπορώ να τα κάνω τίποτα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανασίου, συμπληρώνοντας πως δεν έχει υπόψη του «καμία περίπτωση όπου έγινε χρήση των κοστολογικών στοιχείων» που συγκεντρώθηκαν.

Ωστόσο πρόσθεσε πως όταν διαπιστώνεται πρόβλημα με τις τιμές ορισμένων προϊόντων λόγω δυσλειτουργίας του ανταγωνισμού, το θέμα θα παραπέμπεται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, «όπως έγινε στις περιπτώσεις του καφέ ή των γαλακτοκομικών προϊόντων».

Επί των ερευνών αυτών, που είναι ακόμη σε εξέλιξη, ο υφυπουργός Ανάπτυξης είπε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή τους από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, που απέδωσε στον φόρτο εργασίας της Ανεξάρτητης Αρχής. «Με τη νέα διευρυμένη σύνθεσή της πιστεύω ότι αυτά τα θέματα θα ολοκληρώνονται πιο γρήγορα», σχολίασε.

Αυξήσεις

Επανέλαβε δε, ότι μέσες αυξήσεις στο εννεάμηνο κινούνται στο 2,5% έναντι 5,2% το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Με τη νέα αγορανομική διάταξη αυξάνεται ο αριθμός των προϊόντων ειδών διατροφής για τα οποία οι εταιρείες υποχρεούνται να υποβάλουν τιμοκαταλόγους. Πλέον περιλαμβάνονται 51 προϊόντα.

Παρατηρητήριο Τιμών

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στο Παρατηρητήριο Τιμών στον διαγωνισμό για την υλοποίηση του οποίου έχουν υποβληθεί ενστάσεις, ενώ κάποια εταιρεία έχει προσφύγει και στο ΣτΕ. Στη νέα του μορφή το Παρατηρητήριο Τιμών θα περιλαμβάνει τιμοληψίες από 25 πόλεις για 500 είδη που θα πραγματοποιούνται σε 90 λαϊκές, 71 σούπερ μάρκετ και οπωροπωλεία, ενώ θα πραγματοποιούνται τιμοληψίες και για 740 υπηρεσίες. Κατά την πιλοτική λειτουργία του, το Παρατηρητήριο πραγματοποιούσε τιμοληψίες για 48 είδη, σε δύο πόλεις, από δύο επιχειρήσεις λιανεμπορίου, δύο λαϊκές και τρία οπωροπωλεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή