ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οξεία αντιπαράθεση για τη μη προσέλευση του προέδρου της O.A. στην Επιτροπή της Βουλής

Με ερμηνείες επί του κανονισμού της Βουλής, η κυβερνητική πλειοψηφία πέτυχε χθες να ετεροχρονίσει την εμφάνιση του προέδρου της Ολυμπιακής κ. Πέτρου Παπαγεωργίου ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας του Κοινοβουλίου. Την κλήση του κ. Παπαγεωργίου είχαν ζητήσει το σύνολο των βουλευτών της αντιπολίτευσης, προκειμένου να συζητηθούν οι απόψεις που διατύπωσε στο, περίφημο πλέον, άρθρο της 12ης Σεπτεμβρίου στην «Καθημερινή».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αναστάσιος Καραμάριος, προχώρησε στη σύγκληση της Επιτροπής έπειτα από το γραπτό αίτημα που υπέβαλαν από τις 14 Σεπτεμβρίου 2005, τα μέλη της Επιτροπής Απ. Κακλαμάνης, Ευ. Βενιζέλος, Σ. Κοσμίδης, Φ. Πετσάλνικος, Λ. Κανέλλη και Φ. Κουβέλης, ωστόσο ερμηνεύοντας ότι απλά θα συζητούνταν το άρθρο που δημοσιεύθηκε στην «K» δεν προχώρησε, για τυπικούς λόγους, στην κλήση του κ. Παπαγεωργίου! Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση απέφυγε την αναμόχλευση του ζητήματος σε μια περίοδο που έχει υποχωρήσει από την πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Η στάση αυτή προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία όλων των βουλευτών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι διαφώνησαν με τις εξηγήσεις του κ. Καραμάριου, με τον κ. Κακλαμάνη να επιμένει ότι «είναι αυτονόητο όταν το ζητούν τα 2/5 των βουλευτών της Επιτροπής να είναι υποχρεωτική η κλήτευσή του».

Ακολούθησε αντιπαράθεση των δύο πλευρών σχετικά με το εάν είναι υποχρεωτική η πρόσκληση, με τους κυβερνητικούς βουλευτές να επιχειρηματολογούν ότι ο κ. Χρ. Παπαγεωργίου θα κληθεί επειδή συναινεί σε αυτό και η πλειοψηφία. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος αν και σημείωσε ότι «η υποχρεωτική πρόσκληση στην Επιτροπή Θεσμών υπάρχει μόνο για τις ανεξάρτητες αρχές και όχι για ανώνυμη εταιρεία του Δημοσίου», κατέληξε ότι «για λόγους νομικής τάξης δεν μπορεί να δεχθεί το αίτημα για αναγκαστική επίκληση του κ. Παπαγεωργίου, αλλά ότι πρέπει να κληθεί εν ονόματι της αρχής της διαφάνειας». Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι «ο επικεφαλής της εταιρείας υποστηρίζει ότι επιθυμία κάποιων, ανταγωνιστών και οικονομικών συμφερόντων, είναι να κλείσει η Ολυμπιακή ή να τεθεί σε εκκαθάριση εν λειτουργία και την ίδια ώρα η κυβέρνηση εισάγει στη δημόσια συζήτηση αυτές τις λύσεις». Εντονη ήταν η αντίδραση της κ. Λιάνας Κανέλλη (σημείωσε ωστόσο ότι η εμφάνιση του κ. Παπαγεωργίου στην Επιτροπή δεν είναι υποχρεωτική) αλλά και του κ. Φώτη Κουβέλη, ο οποίος μάλιστα αποχώρησε.

Εν τέλει, ο κ. Καραμάριος, υπενθυμίζοντας και την πρόσφατη έκκληση του Μιχ. Λιάπη για «σύνεση ως προς το θέμα της Ολυμπιακής», ζήτησε να συγκροτηθεί τριμελής ομάδα για τη διατύπωση προτάσεων ως προς τη σωτηρία της Ολυμπιακής, ενώ δεσμεύθηκε να καλέσει τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Εταιρείας σε νέα συνεδρίαση της Επιτροπής εντός του προσεχούς δεκαπενθημέρου.