Δύο εταιρείες ο ΟΣΕ, στον προϋπολογισμό τα χρέη

Δύο εταιρείες ο ΟΣΕ, στον προϋπολογισμό τα χρέη

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίζεται ο ΟΣΕ σε δύο εταιρείες υποδομής και εκμετάλλευσης, τυπικά από τις 8 Νοεμβρίου, ενώ τα χρέη του ύψους 4,5 δισ. ευρώ «τροχιοδρομούν» προς τον κρατικό προϋπολογισμό. Χθες, το διοικητικό συμβούλιο του ΟΣΕ σε εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος 41/2005 αποφάσισε την ίδρυση δύο ανωνύμων εταιρειών. Την ΕΔΙΣΥ A.E. (Εθνικός Διαχειριστής Σιδηροδρομικής Υποδομής A.E.), με μετοχικό κεφάλαιο 150 εκατ. ευρώ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ A.E., με κεφάλαιο 100 εκατ. ευρώ, που θα είναι η εταιρεία εκτέλεσης του μεταφορικού έργου επιβατών και εμπορευμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο χθεσινό Δ.Σ. του ΟΣΕ από μέλη του επισημάνθηκαν οι εν λευκώ εξουσιοδοτήσεις που τελικά εξασφάλισε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ ως προς την τελική διαμόρφωση του καταστατικού και των δύο εταιρειών, τον σκοπό των εταιρειών, αλλά και το ενδεχόμενο οι καταβολές του μ.κ. να κριθούν ως ανεπίτρεπτη κρατική ενίσχυση προς την ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε.

Δίχως να έχει διευκρινισθεί υπήρξαν αρνητικές ψήφοι, αλλά και με επιφύλαξη τοποθετήσεις, καθώς κρίθηκαν πρόχειρες κάποιες προσεγγίσεις.

Ομως, ο ανασχηματισμός του ομίλου ΟΣΕ δεν σταματά στον διαχωρισμό της υποδομής από την εκμετάλλευση. Σύντομα προωθούνται η συγχώνευση της Προαστιακός A.E. με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ A.E. και τη ΘΡΙΑΣΙΟ A.E. με τη ΓΑΙΟΣΕ, δίχως όμως να είναι προσδιορισμένος ο χρονικός ορίζοντας των μεταβολών αυτών.

Βεβαίως, ανοίγει και το θέμα της ανακατανομής των υψηλών πόστων στα νέα διοικητικά σχήματα που προκύπτουν αρχικά από τη δρομολόγηση της κοινοτικής οδηγίας περί διαχωρισμού, αλλά και ο διαγκωνισμός των «μνηστήρων» της παλαιάς και νέας διακυβέρνησης που όπως φαίνεται, θα συμπορευθούν εκ νέου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή