ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Στο –1,7% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο

elstat-sto-1-7-o-plithorismos-ton-dekemvrio-2000887

Με αποπληθωρισμό 0,9%, φαινόμενο που από το 1960, οπότε υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία στην Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), δεν έχει εμφανισθεί πότε άλλοτε, έκλεισε το 2013. Κι αυτό διότι και τον Δεκέμβριο καταγράφηκε αρνητικός πληθωρισμός 1,7%, κάτι που ξεκίνησε από τον Μάρτιο του 2013. Οι κυριότερες μειώσεις εντοπίζονται στις ακόλουθες κατηγορίες αγαθών:

α) Κατά 0,8% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά». Μέρος της μείωσης, πάντως, αντισταθμίστηκε από την αύξηση τιμών σε γαλακτοκομικά και αυγά (2,3%), μοσχάρι (2,3%) και λαχανικά (2,9%).

β)Κατά 3% στα είδη ένδυσης – υπόδησης.

γ) Κατά 2,3% στην ομάδα «Διαρκή αγαθά – είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες».

δ)Κατά 2,5% στην ομάδα «Μεταφορές», λόγω μείωσης των τιμών των αυτοκινήτων και της βενζίνης.

ε) Κατά 1,2% στις τιμές των τηλεφωνικών υπηρεσιών.

στ) Κατά 3% της ομάδας «Αναψυχή – πολιτιστικές δραστηριότητες».

ζ) Κατά 4% στην ομάδα «Εκπαίδευση», λόγω της μείωσης των διδάκτρων σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια.

η) Κατά 3% στον κλάδο της εστίασης.

θ) Κατά 4,6% στην ομάδα «Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης των τιμών των κουρείων – κομμωτηρίων, των ειδών ατομικής φροντίδας, των προσωπικών ειδών και των ασφαλίστρων μεταφορών.

Αύξηση, από την άλλη, 3% σε ετήσια βάση παρατηρείται στην ομάδα «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω κυρίως της αύξησης των τιμών των τσιγάρων και κατά 0,1% στην ομάδα «Στέγαση», λόγω αύξησης κατά 18,7% στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Στις επιμέρους αυξήσεις εντύπωση προκαλεί, εξάλλου, η αύξηση κατά 25,3% στις τιμές των φαρμάκων, η οποία οφείλεται στην αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων. Σε σχέση, πάντως, με τον Νοέμβριο 2013, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,9%, με τις τιμές στα είδη ένδυσης – υπόδησης να αυξάνονται κατά 9,4%, λόγω της επαναφοράς στα επίπεδα προ του χειμερινού δεκαημέρου εκπτώσεων.