Με μικρότερα κεφάλαια ξεκινούν οι νέες επιχειρήσεις

Με μικρότερα κεφάλαια ξεκινούν οι νέες επιχειρήσεις

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εικόνα των συνολικών αρχικών κεφαλαίων τα οποία κινητοποιούν οι νέες επιχειρήσεις εμφανίζει τάσεις υποχώρησης τα τελευταία χρόνια, παρά την μερική ανάσχεση της πτώσης το 2003. Αν και τα υπέρογκα μεγέθη της διετίας 2000-2001 οφείλονται εν μέρει και στη σύσταση τεσσάρων ιδιαίτερα μεγάλων επιχειρήσεων (τράπεζες, παροχή φυσικού αερίου κ.ά.), τα 422,5 εκατομμύρια ευρώ αρχικών κεφαλαίων των επιχειρήσεων του 2004 είναι σαφώς μειωμένα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Νέες συστάσεις

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μάλιστα, η μείωση αυτή δεν οφείλεται μόνο στην υποχώρηση του αριθμού των νέων επιχειρήσεων, αλλά και στο μειωμένο μέγεθος των περισσότερων νέων συστάσεων, όπως αυτό αντικατοπτρίζεται στο μειωμένο μέσο και διάμεσο αρχικό κεφάλαιο των νέων επιχειρήσεων το 2004. Συγκεκριμένα, το μέσο κεφάλαιο το 2004 υποχώρησε κατά 19,9% στις 108,2 χιλιάδες, έναντι 135,1 το 2003, ενώ και το διάμεσο κεφάλαιο, δείκτης που δεν επηρεάζεται εύκολα από διακυμάνσεις σε ακραίες τιμές, έπεσε από τα 60 στα 51 χιλιάδες ευρώ για πρώτη φορά την τελευταία πενταετία. Ταυτόχρονα, παρατηρείται μια τάση άμβλυνσης των διαφορών μεταξύ των νέων εταιρειών, με όλο και περισσότερες νέες επιχειρήσεις να συγκλίνουν προς ένα χαμηλότερο μέγεθος αρχικών κεφαλαίων.

Αν και το σύνολο των αρχικών κεφαλαίων υποχώρησε το 2004 κατά 26,0%, με εντονότερες τις υποχωρήσεις στις λοιπές υπηρεσίες και στη βιομηχανία, αξίζει να σημειωθεί ότι μία σειρά από ευμεγέθεις νέες επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού οδήγησε σε αύξηση των συνολικών αρχικών κεφαλαίων των τουριστικών επιχειρήσεων κατά 5,9%, παρά τον μειωμένο αριθμό νέων συστάσεων. Μεταξύ των δέκα κλάδων με τις μεγαλύτερες εισροές νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας το 2004, τόσο σε όρους απολύτου αριθμού επιχειρήσεων όσο και σε συνολικά κεφάλαια ξεχωρίζουν οι τεχνικές και οικοδομικές εταιρείες, οι εταιρείες ακίνητης περιουσίας, οι εταιρείες διαφόρων υπηρεσιών, τα ξενοδοχεία κ.ά. Εμφανίζοντας συστηματικά μικρότερο κατά μέσον όρο αρχικό μέγεθος, αρκετοί κλάδοι εμπορικών επιχειρήσεων καταλαμβάνουν υψηλές θέσεις σε αριθμό νέων συστάσεων, χωρίς όμως να έχουν και τα αντίστοιχα πρωτεία σε όρους κεφαλαίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή