Ακριβή η μετακόμιση σε καλύτερη περιοχή

Ακριβή η μετακόμιση σε καλύτερη περιοχή

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Νοέμβριο του 2004, δηλαδή μόλις πριν από 13,5 μήνες, ένα μέσο ελληνικό νοικοκυριό θα μπορούσε να πραγματοποιήσει το όνειρο της μετακόμισης σε ένα ανερχόμενο προάστιο, όπως ο Γέρακας, σχετικά κοντά στο κέντρο της Αθήνας, καταβάλλοντας, πάντα σε μέση τιμή, περί τα 1.750 ευρώ ανά τ.μ. Σήμερα, μόλις 13,5 μήνες αργότερα όπως προαναφέραμε, για την αγορά αντίστοιχης κατοικίας στον Γέρακα το τίμημα είναι κατά 17,14% υψηλότερο, με τη μέση τιμή να εκτιμάται στα 2.050 ευρώ ανά τ.μ. Οι αντίστοιχες επιλογές που προσφέρει η αγορά κατοικίας σήμερα, δηλαδή στα 1.700-1.800 ευρώ/τ.μ. εντοπίζονται σε περιοχές όπως το Πέραμα, η Νίκαια ή η Δραπετσώνα, περιοχές δηλαδή που για την πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών υπολείπονται σε… κοινωνικό γόητρο, καλώς ή κακώς, έναντι του Γέρακα που χρησιμοποιήθηκε στο παραπάνω παράδειγμα.

«Στις αρχές του 2005 οι εμπλεκόμενοι στην κτηματαγορά -μεσίτες, κατασκευαστές, εκτιμητές κ.λπ.- είναι αλήθεια ότι διατηρούσαμε περιριοσμένες προσδοκίες για το πώς θα κινηθεί η αγορά. Εν συνεχεία, όμως, η αλλαγή των δεδομένων στη φορολογία και βέβαια η αύξηση των αντικειμενικών αξιών διαμόρφωσε νέα δεδομένα στην αγορά. Δίχως αμφιβολία στο περασμένο έτος γίναμε μάρτυρες ενός σημαντικού ράλι τιμών στην αγορά κατοικίας, αλλά η αγορά ανταποκρίνεται στη ζήτηση και στα ερεθίσματα που δέχεται και για τον λόγο αυτό δεν θεωρώ ότι αυτό που βιώνουμε είναι φούσκα», αναφέρει στην «Κ» στέλεχος μεγάλου μεσιτικού γραφείου της πρωτεύουσας.

Πέραμα – Νίκαια

Στη διάρκεια ενός από τα πλέον ταραχώδη και ενδιαφέροντα έτη για την ελληνική κτηματαγορά, τόσο στην κατοικία όσο και στα εμπορικά ακίνητα, διαπιστώνεται ότι αυτές που πλέον χαρακτηρίζουμε με ευκολία «φθηνές περιοχές» κινούνται τιμολογιακά στα επίπεδα αυτών που χαρακτηρίζαμε «μέσες» στα τέλη του 2004. Η μέση τιμή πώλησης του τ.μ. σε «φθηνές» περιοχές, όπως το Πέραμα ή η Νίκαια, έχει διαμορφωθεί σήμερα στα 1.700 ευρώ καθώς το τελευταίο 12μηνο σημειώθηκαν μεγάλες αυξήσεις. Ομως, με την εξαίρεση ίσως του Περάματος στο οποίο οι τιμές πώλησης ενισχύθηκαν κατά 30,76%, οι αυξήσεις σε μέσες αλλά και ορισμένες ακριβές περιοχές είναι σαφώς μεγαλύτερες σε σύγκριση με τις… πάλαι ποτέ φθηνές περιοχές, διαμορφώνοντας τη μέση τιμή πώλησης σε δυσβάσταχτα υψηλά επίπεδα για το μέσο νοικοκυριό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Νοέμβριο του 2004 η μέση τιμή πώλησης νεόδμητης κατοικίας στην Αγία Παρασκευή είχε διαμορφωθεί στα 2.150 ευρώ/τ.μ. Σήμερα, η αντίστοιχη τιμή έχει ενισχυθεί κατά 20,93% και κινείται στα 2.600 ευρώ/τ.μ. όταν η αντίστοιχη αύξηση στην περιοχή της Δραπετσώνας είναι μόλις 12,94%. Κοντά στο 21% υπολογίζονται και οι αυξήσεις τιμών σε Μαρούσι, Χολαργό ή Χαλάνδρι, δηλαδή περιοχές που στα τέλη του 2004 κινούνταν λίγο υψηλότερα του «ψυχολογικού ορίου» των 2.000 ευρώ/τ.μ. Την ίδια περίοδο, οι τιμές πώλησης στους Αγίους Αναργύρους ενισχύθηκαν κατά 16,66% στα 1.750 ευρώ/τ.μ. σήμερα, ενώ στο Περιστέρι, τον πολυπληθέστερο δήμο της χώρας, η αξία του τ.μ. αυξήθηκε κατά 15,5% και κινείται σήμερα στα 1.800 ευρώ/τ.μ.

Νότια προάστια

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι μεγάλες αυξήσεις καταγράφηκαν και στις ακριβές περιοχές. Στο διάστημα Νοεμβρίου ’04 – Δεκεμβρίου ’05 η μέση αξία του τ.μ. αυξήθηκε κατά 21,6% στη Γλυφάδα, κατά 28,84% στη Βούλα, 19,79% στη Βουλιαγμένη. Εξαίρεση αποτελεί οι περιοχή της Κηφισιάς, με τη μέση τιμή του τ.μ. να ενισχύεται κατά 11,6%, γεγονός που αποδίδεται στην υπερπροσφορά κατοικιών στη συγκεκριμένη περιοχή αλλά και στα γειτονικά βόρεια προάστια. Πάντως, αρκετοί μεσίτες υπογραμμίζουν ότι οι αυξήσεις στις ακριβές περιοχές είναι μέχρις ενός σημείου πλασματικές και αφορούν κυρίως την αύξηση των κατώτατων τιμών της αγοράς, καθώς οι ανώτατες τιμές εμφανίζουν ουσιαστικά μηδενική μεταβολή. Παράγοντες της κτηματαγοράς αποδίδουν τους ταχύτερους ρυθμούς ανόδου των μέσων προς ακριβών περιοχών στην επιθυμία της πλειοψηφίας των Ελλήνων να ζήσουν σε μια μικρότερη κατοικία σε καλύτερη περιοχή λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η περιοχή ή το Ι.Χ. στερούν ένα δωμάτιο από τον σύγχρονο Ελληνα»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή