ΕΒΔΟΜΑΔΑ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 7,2 δισ. ευρώ οι πληρωμές για τόκους του δημοσίου χρέους προς το εξωτερικό

Οι πληρωμές για τόκους του δημοσίου χρέους και για καύσιμα γονατίζουν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το έλλειμμα του οποίου στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2005 κατέγραψε αύξηση 33,8%.

Τα στοιχεία δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος και δείχνουν ότι για καύσιμα η χώρα κατέβαλε 7,74 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο ήταν αυξημένο κατά 39% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2004.

Οι πληρωμές για τόκους του δημοσίου χρέους προς το εξωτερικό, στο ίδιο διάστημα, ήταν αυξημένες κατά 23,8% και ανήλθαν στα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ, από 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2004.

Οι εισπράξεις από το τουριστικό συνάλλαγμα αυξήθηκαν στο ενδεκάμηνο του 2005 κατά 6,8%, ενώ κατά 4,4% αυξήθηκαν και οι εξαγωγές.

Τα στοιχεία που περιέχονται στο ισοζύγιο δείχνουν ακόμα και σημαντική εκροή κεφαλαίων στις άμεσες επενδύσεις. Το ύψος της εκροής ανήλθε στο διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2005 στο 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ στο ίδιο διάστημα του 2004 υπήρχε εισροή 563 εκατομμύρια ευρώ. Το μεγαλύτερο κομμάτι της εκροής αφορά ελληνικά κεφάλαια (709 εκατομμύρια ευρώ) που μετακομίζουν στο εξωτερικό για να πραγματοποιήσουν εκεί επενδύσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου του 2005 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε κατά 2.919 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2004 και διαμορφώθηκε στα 11.551 εκατομμύρια ευρώ. Η συγκεκριμένη εξέλιξη οφείλεται κυρίως στην αύξηση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου και του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων και δευτερευόντως στη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών διευρύνθηκε (κατά 284 εκατομμύρια ευρώ) ως αποτέλεσμα της ανόδου των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές και μεταφορικές υπηρεσίες.

Οι ακαθάριστες εισροές από την Ε.Ε. αυξήθηκαν κατά 576 εκατ. ευρώ ή 15,7%, αλλά οι ακαθάριστες τρέχουσες πληρωμές της γενικής κυβέρνησης προς την Ε.Ε. αυξήθηκαν κατά 756 εκατ. ευρώ ή 38,4%.

Το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου του 2005 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων εμφάνισε πλεόνασμα 1.687 εκατ. ευρώ, μικρότερο κατά 425 εκατομμύρια ευρώ απ’ ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2004.

Στο ίδιο διάστημα του 2005 οι άμεσες επενδύσεις εμφάνισαν καθαρή εκροή ύψους 1.002 εκατομμυρίων ευρώ (έναντι καθαρής εισροής 564 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή