Αυξήθηκε στις 53,2 μονάδες ο δείκτης PMI τον Απρίλιο

Αυξήθηκε στις 53,2 μονάδες ο δείκτης PMI τον Απρίλιο

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνέχιση της ανάκαμψης στην οικονομική δραστηριότητα τους επόμενους μήνες προβλέπει ο δείκτης Υπευθύνων Προμηθευτών PMI, o οποίος τον Απρίλιο αυξήθηκε στις 53,2 μονάδες, έναντι 52 μονάδων τον Μάρτιο. Ο δείκτης αυτός, ο οποίος προκύπτει από τις απόψεις 300 στελεχών της βιομηχανίας, φανερώνει ότι η επέκταση του ελληνικού μεταποιητικού τομέα συνέχισε να επιταχύνεται τον Απρίλιο κυρίως λόγω της αύξησης στην παραγωγή, τις νέες παραγγελίες και την απασχόληση. Σύμφωνα με τη NTC Research που καταρτίζει τον δείκτη, η παραγωγή αυξήθηκε για εικοστό ένατο συνεχή μήνα λόγω του υψηλού όγκου νέων παραγγελιών.

Η αύξηση των νέων εργασιών στηρίχθηκε από τη μεγαλύτερη ζήτηση, τόσο από εγχώριους πελάτες όσο και από πελάτες του εξωτερικού. Σε ό,τι αφορά την απασχόληση στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα, σημειώνεται ότι αυξήθηκε για δέκατο συνεχή μήνα τον Απρίλιο με τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης που έχει σημειωθεί από τον περασμένο Αύγουστο.

Τέλος, τα τελευταία στοιχεία υπέδειξαν τον Απρίλιο αύξηση των τιμών εισροών, αντανακλώντας το μεγαλύτερο κόστος στις πρώτες ύλες κυρίως στο πετρέλαιο και τα βασικά μέταλλα. Οι εταιρείες προσπάθησαν και πάλι να μεταβιβάσουν μέρος της αύξησης του κόστους στους πελάτες με τη μορφή υψηλότερων τιμών εκροών.

Μολονότι οι τιμές εκροών παρέμειναν χαμηλότερες από τις τιμές εισροών, οι χρεώσεις αυξήθηκαν με σταθερό ρυθμό, ο οποίος ήταν ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή