Επιτόκια και πετρέλαιο απειλούν τον ρυθμό ανάπτυξης το 2006

Επιτόκια και πετρέλαιο απειλούν τον ρυθμό ανάπτυξης το 2006

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο και επιτόκια θέτουν σε αυξημένη επιφυλακή την ελληνική οικονομία, αλλά χωρίς να κάμπτουν την αισιοδοξία του υπουργού Οικονομίας. Ο κ. Γ. Αλογοσκούφης ενημέρωσε χθες την κυβερνητική επιτροπή και υπογράμμισε ότι το 2006 θα είναι έτος θετικών εξελίξεων. Ως προοίμιο της καλής πορείας επικαλέστηκε τη σύμφωνη με τους στόχους υλοποίηση του προϋπολογισμού, αλλά και τη μείωση της ανεργίας σε συνδυασμό με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Ο κ. Αλογοσκούφης έκανε λόγο για ισχυρή ανάπτυξη (3,7%), σημειώνοντας ότι θα ήταν υψηλότερη αν δεν υπήρχε η επιβάρυνση εκ του πετρελαίου.

Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις απειλές για την οικονομία και σημείωσε: «Οι δύο κίνδυνοι που υπάρχουν, τους γνωρίζετε, είναι ο κίνδυνος από τις τιμές του πετρελαίου, που υπάρχει μια συνεχιζόμενη αναταραχή και ο κίνδυνος από ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Οι ενδείξεις για την οικονομία είναι ελπιδοφόρες τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης, προβλέποντας θετικές επιπτώσεις στο εισόδημα των νοικοκυριών, των μισθωτών, στην απασχόληση και στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Στην ενημέρωση των συναδέλφων του, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου παρέθεσε ενδιαφέροντα στοιχεία από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με το πετρέλαιο. Χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Στην τελευταία τριμηνιαία έκθεσή της η Ε.Ε. επισημαίνει ότι μια μόνιμη αύξηση κατά 50% στην τιμή του πετρελαίου, περιορίζει τον ρυθμό αύξησης στην Ευρωζώνη κατά 0,6% τον πρώτο χρόνο και 0,3% τον δεύτερο. Επίσης επιταχύνει τον πληθωρισμό κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως».

Την περασμένη Πέμπτη, με αφορμή τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης για την οικονομία, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος είχε υπογραμμίσει σχετικά με τα υγρά καύσιμα: «Η αύξηση κατά 10 δολάρια της τιμής του πετρελαίου θα επηρεάσει αρνητικά κατά 0,15 το ΑΕΠ στη διετία 2006-2007, ενώ θα προσθέσει και 0,30 στο πληθωρισμό.»

ΔΕΚΟ και ασφαλιστικό

Εξελίξεις θα υπάρξουν εντός του Μαΐου σε δύο μείζονα για την οικονομία θέματα. Στις ΔΕΚΟ και το ασφαλιστικό. Η προθεσμία για την υπογραφή νέων συμβάσεων εργασίας στις ΔΕΚΟ καθώς και για την υπογραφή νέων κανονισμών εργασίας έληξε την περασμένη Παρασκευή. Αποτέλεσμα θετικό, εκτός της περίπτωσης της ΕΑΒ, δεν υπήρχε πουθενά. Αυτό είχε ως επακόλουθο να δοθεί μια άτυπη ολιγοήμερη παράταση, μέχρι να συμφωνήσουν και οι άλλες ΔΕΚΟ. Οι πληροφορίες λένε ότι μάλλον συμφωνίες δεν θα υπάρξουν (προηγήθηκαν ήδη 4 μήνες και δεν επιτεύχθησαν) και η κυβέρνηση θα νομοθετήσει τις αυξήσεις του 3% και 4% για το 2006 και το 2007.

Επίσης, εντός του Μαΐου και πιθανόν την άλλη εβδομάδα θα ξεκινήσει στη Βουλή ο διάλογος για το ασφαλιστικό. Στον διάλογο θα κληθούν να συμμετάσχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, για να παρουσιάσουν τις απόψεις τους και τις προτεινόμενες λύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή