Νέο ταμείο για ενίσχυση της απασχόλησης

Νέο ταμείο για ενίσχυση της απασχόλησης

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σύσταση ειδικού Ταμείου Αλληλεγγύης το οποίο θα αποτελεί ένα νέο μέσο χρηματοδότησης πολιτικών για τη διατήρηση της απασχόλησης στις περιοχές που πλήττονται από τα φαινόμενα κρίσης των μεταποιητικών κλάδων, προσανατολίζεται το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

Η δημιουργία του Ταμείου δεν θα προκαλέσει αύξηση των ήδη υψηλών ασφαλιστικών εισφορών. Θα βασιστεί στην ανακατανομή των πόρων για την ανεργία και στην αναδιάταξη των κονδυλίων του ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αποκλειστικός στόχος αυτού του νέου για τα ελληνικά δεδομένα εργαλεία, θα είναι η δημιουργία ενός σταθερού χρηματοδοτικού πλαισίου για περιοχές με υψηλή ανεργία, όπως η Νάουσα στην οποία το ποσοστό των ανέργων προσεγγίζει το 48% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της.

Το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Σ. Τσιτουρίδης με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Αφορμή για την αναζήτηση μονιμότερων και αποτελεσματικών πηγών χρηματοδότησης, στις οποίες μπορεί να μεταφερθεί μέρους του κόστους για την ανεργία σε συγκεκριμένες περιοχές, αποτέλεσε η τροπολογία για την πρόωρη συνταξιοδότηση και ο προβληματισμός που προκάλεσε.

Ο κ. Τσιτουρίδης, παρότι εισηγήθηκε την τροπολογία που είχε καταρτιστεί πριν από τον ανασχηματισμό στο υπουργείο Απασχόλησης (πρόκειται να συζητηθεί στη Βουλή την προσεχή Τετάρτη) αναγνωρίζει το βραχυπρόθεσμο του μέτρου, χαρακτηρίζοντάς το «έσχατο» και στρέφεται στην άντληση εργαλείων από την ευρωπαϊκή πρακτική. Δεν είναι τυχαίο ότι στη σύσταση ανάλογου Ταμείου προχωρούν οι Γερμανοί.

Ταυτοχρόνως, με την αναδιάταξη των πόρων για την απασχόληση και τη σύσταση του Ταμείου, ωριμάζει και η σκέψη για την ικανοποίηση του αιτήματος της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων περί μετατροπής του ΛΑΕΚ (λογαριασμού για την ανεργία και την κατάρτιση) σε ΝΠΙΔ.

Για τις 11 Μαΐου προσδιορίστηκε από την πρόεδρο της Βουλής κ. Μπενάκη η ημερομηνία κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων για το ασφαλιστικό. H ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης θα ανοίξει τη συζήτηση στην Επιτροπή, θέτοντας επί τάπητος το σύνολο των σημαντικότερων ασφαλιστικών διατάξεων προγενέστερων νόμων που εκκρεμούν. Το κλίμα και η συζήτηση στη Βουλή θα καθορίσει τον χρόνο και τη σύνθεση της επιτροπής των ειδικών που θα συσταθεί στη συνέχεια και θα έχει ανοιχτό χρονοδιάγραμμα.

Επίσης, εντός του τριμήνου Επιτροπή αποτελούμενη από τους Γενικούς Γραμματείς των υπουργείων Οικονομίας και Απασχόλησης και ενός εκ των υποδιοικητών της Τραπέζης της Ελλάδος θα καταλήξει σε αποφάσεις για τη διαχείριση των αποθεματικών. Νωρίτερα, μέχρι το τέλος Μαΐου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή Σχέδιο Νόμου με ασφαλιστικές διατάξεις, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών για τη ρύθμιση των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή