Ανοδικά οι εξαγωγές και το πρώτο δίμηνο

Ανοδικά οι εξαγωγές και το πρώτο δίμηνο

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανοδική πορεία των εξαγωγών συνεχίζεται, καταγράφοντας αύξηση 21,2% το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. H συνολική τους αξία έφθασε τα 2.365,5 εκατομμύρια ευρώ από 1.951,1 εκατομμύρια ευρώ. Από το σύνολο της αύξησης (414 εκατομμύρια ευρώ) ποσό 108 εκατ. ευρώ αφορά στην αύξηση των εξαγωγών σε πετρελαιοειδή και συναφή προϊόντα, ποσό 109 εκατ. ευρώ αφορά στην αύξηση των εξαγωγών σε τρόφιμα και ποσό 77,4 εκατομμυρίων ευρώ σε βιομηχανικά είδη. Σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο Ελληνικός Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ) στις 17 χώρες-στόχους που είχε επιλέξει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, η αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας αγγίζει το 19,05%. Προς τις χώρες αυτές η αξία των εξαγωγών ήταν ύψους 1,34 δισ. ευρώ από 1,12 δισεκατομμύρια ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2005. Οι αγορές-στόχοι είναι οι: Ιταλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Τουρκία, Βουλγαρία, ΗΠΑ, Ρουμανία, Ρωσία, Αίγυπτος, Πολωνία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιαπωνία, Κίνα, Αυστραλία, Καναδάς, Ινδία και Νότιος Κορέα. H εξαγωγική δραστηριότητα προς την E.E. βελτιώθηκε κατά 10,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2005 και διαμορφώθηκε σε 1.224,3 εκατομμύριο ευρώ. H Ιταλία παραμένει η πρώτη χώρα-δέκτης των ελληνικών προϊόντων σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση κατά 31,6%, η οποία προέρχεται κυρίως από εξαγωγές ελαιολάδου, ενώ η Γερμανία κατέχει τη δεύτερη θέση. Εξίσου ικανοποιητικές είναι οι επιδόσεις προς την Τουρκία, αφού οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 41%, ανεβαζοντάς την στην τέταρτη θέση, με μικρή διαφορά από το Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά.

Ανά κατηγορία προϊόντων, σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι εξαγωγές σε σωλήνες – εξαρτήματα σωληνώσεων από σίδηρο ή χαλκό κατά 57,7 εκατομμύρια ευρώ, μηχανικό εξοπλισμό θερμάνσεως και ψύξεως κατά 10,9 εκατομμύρια ευρώ, παρθένο ελαιόλαδο κατά 68,1 εκατομμύρια ευρώ, βαμβάκι κατά 37 εκατ. ευρώ, γάλα και άλλα προϊόντα γάλακτος κατά 3,1 εκατομμύρια ευρώ, είδη και συμπληρώματα ενδύσεως κατά 15,1 εκατομμύρια ευρώ και ασβέστη – τσιμέντο – έτοιμα υλικά κατασκευών κατά 11,5 εκατομμύρια ευρώ. Να σημειωθεί, τέλος, ότι η αύξηση του ελλείμματος κατά 10,34% το πρώτο δίμηνο του 2006 οφείλεται κυρίως στις υψηλές τιμές του πετρελαίου. Εάν αφαιρεθούν τα πετρελαιοειδή το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου μειώθηκε κατά 0,70%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή