Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για την ανεργία

Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για την ανεργία

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευφορία στην κοινωνία επιχειρεί να μεταδώσει η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη την οικονομία. Ο υπουργός Οικονομίας παραχώρησε χθες συνέντευξη για τις οικονομικές προοπτικές και προέβλεψε συνέχεια της ισχυρής ανάπτυξης. Αναφέρθηκε στις ΔΕΚΟ, υπογραμμίζοντας ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος (όπου δεν υπάρξουν συμφωνίες), ενώ προανήγγειλε «ολοκληρωμένες παρεμβάσεις» σε νομούς με αποβιομηχάνιση και ανεργία. Για την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, σημείωσε ότι το θέμα παρακολουθείται και προέτρεψε τους πολίτες «να μη λειτουργούν με βάση τα σενάρια τρόμου» που εμφανίζονται.

Οι εξελίξεις στον προϋπολογισμό επανέλαβε ότι δημιουργούν αισιοδοξία, ενώ τόνισε ότι θα τηρηθούν στο ακέραιο οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Οι πραγματικοί μισθοί κατά τον υπουργό αυξήθηκαν 2,4% το 2004 και 2,9% το 2005. Στη διετία 2004 – 2005 το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 4,3%.

Από τα στοιχεία που παρέθεσε ο ίδιος, το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. των 15 αυξήθηκε από 75,4% στο 2004 σε 77,1% το 2005 με προοπτική να αγγίξει το 80% στο τέλος του 2007. Για τις ΔΕΚΟ, ο υπουργός προέβλεψε ότι θα υπάρξουν συμφωνίες, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι όπου δεν υπάρξουν θα εφαρμοστεί ο νόμος, κυρίως για την εισοδηματική πολιτική. Στοιχείο αποπνέον αισιοδοξία είναι η πορεία των εξαγωγών. Από τα στοιχεία που ανέφερε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, το 2005 συνέβαλαν κατά το 1/5 στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,7%. Την ανάπτυξη υπονομεύει ο πληθωρισμός, που διατηρείται σε επίπεδα υψηλότερα του αντίστοιχου μέσου κοινοτικού. Υποσκάπτει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και αφυδατώνει την εξαγωγική προσπάθεια με αρνητικές επιπτώσεις στην εγχώρια απασχόληση.

Στην ετήσια έκθεση η ΤτΕ για την οικονομία σημείωνε ότι: «Στο διάστημα 2001 – 2005 υπήρξε απώλεια ανταγωνιστικότητας 12,5% ως προς τις τιμές και 30% ως προς το κόστος εργασίας στον βιομηχανικό τομέα. Το κόστος εργασίας, στο ίδιο διάστημα, αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά 3,7% και κατά 1,7% στην Ε.Ε.».

Για τις αποκρατικοποιήσεις, (σε Τ.Τ., ΑΤΕ και Εμπορική) ο κ. Αλογοσκούφης εξήγησε ότι δεν υπάρχει καθυστέρηση και ότι κινούνται με βάση το χρονοδιάγραμμα. Για την Ολυμπιακή, και την επιστολή που αναμένονταν να σταλεί στην Ε.Ε. παρέπεμψε στο υπουργείο Μεταφορών.

Σχετικά με τις ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αντιμετώπισης της ανεργίας, σημείωσε ότι ως πρότυπο μπορεί να ληφθούν τα σχεδιαζόμενα μέτρα για τον νομό Ημαθίας. Για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ανέφερε ότι δεν μπορούν να αποτελέσουν κανόνα, ήταν μέτρο έσχατης ανάγκης και πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή