Τουρκικό ενδιαφέρον για διεύρυνση της συνεργασίας με ελληνικές επιχειρήσεις

Τουρκικό ενδιαφέρον για διεύρυνση της συνεργασίας με ελληνικές επιχειρήσεις

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφαλτήριο της ουσιαστικής ανάπτυξης των οικονομικών ανταλλαγών Ελλάδος Τουρκίας και της αύξησης των εκατέρωθεν επενδύσεων που, με τη σειρά τους θα απομακρύνουν οριστικά τον κίνδυνο κρίσεων στις σχέσεις των δύο χωρών, χαρακτήρισε την εξαγορά της ΦινανςΜπανκ από την Εθνική Τράπεζα, ο πρόεδρος του εμπορικού επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης, Μουράτ Γιάλτσιντας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ομάδα Ελλήνων και Ευρωπαίων δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

Μεγαλύτερο τουρκικό επιμελητήριο και τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο, το εμπορικό επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης εκπροσωπεί επιχειρήσεις που συνολικά αποτελούν το 30% της τουρκικής οικονομίας και, όπως σημείωσε ο Γιάλτσιντας δεν είναι λίγοι οι Ελληνες της Κωνσταντινούπολης που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του: «πολύ σκληροί έμποροι», επεσήμανε χαμογελώντας. Αλλωστε, με την εξαγορά της ΦινανςΜπανκ, εξήγησε, η Εθνική θα εγγραφεί και αυτή αυτομάτως στο Επιμελητήριο…

Εξηγώντας ότι πρώτο βήμα για την είσοδο σε μια χώρα είναι πάντα ο τραπεζικός τομέας, ο Γιάλτσιντας προέβλεψε ότι θα ακολουθήσουν πολλές άλλες τέτοιες κινήσεις. Οι τομείς στους οποίους κυρίως κατέγραψε το ενδιαφέρον της τουρκικής πλευράς για συνεργασία και ελληνικές επενδύσεις είναι ο τουρισμός στις δύο πλευρές του Αιγαίου, η αγροτική βιομηχανία και βιομηχανία τροφίμων και, κυρίως, την ενέργεια. Οπως κατ’ επανάληψη τόνισε αν η Τουρκία, κυρίως με τον αγωγό Μπακού-Τσεϊχάν έχει το πετρέλαιο, η Ελλάδα διά του στόλου της έχει τα πετρελαιοφόρα, ενώ αναφέρθηκε και στην παλαιά τουρκική πρόταση για ηλεκτροδότηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Προσέθεσε μάλιστα ότι για την Ελλάδα, η Τουρκία αποτελεί το ιδεώδες ορμητήριο για είσοδο στις χώρες του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας.

Από την άλλη πλευρά, προέβλεψε και αντίστοιχες τουρκικές κινήσεις στο μέλλον αν και όπως εξήγησε, η χώρα ουσιαστικά τώρα μόλις εξέρχεται της μεγάλης κρίσης των προηγουμένων ετών κι έτσι βρίσκεται πιο πίσω από την Ελλάδα σε αυτό τον τομέα.

Στο πολιτικό επίπεδο, ερωτηθείς για το κατά πόσον η εξαγορά της ΦινανςΜπάνκ μπορεί να εκτροχιασθεί ή να αποτελέσει εστία προβλημάτων για την Εθνική σε περίπτωση ελληνοτουρκικής κρίσης, ο Γιάλτσιντας απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζοντας κατ’ επανάληψιν ότι η Εθνική «δεν πήρε κανένα ρίσκο» με την κίνησή της αυτή.

Αλλωστε χαρακτήρισε τις πιθανότητες μιας σοβαρής ελληνοτουρκικής κρίσης μηδενικές, έστω και αν δέχθηκε ότι στην Τουρκία, αλλά και στην Ελλάδα, όπως σημείωσε, υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που βρίσκουν σε τέτοιες κρίσεις τον λόγο ύπαρξής τους. Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, η τόνωση των συναλλαγών είναι εκείνη που τελικά θα αποφέρει την οριστική ομαλοποίηση των σχέσεων. Επικαλέσθηκε μάλιστα τον Καντ και τη γνωστή θεωρία του ότι το εμπόριο είναι ασύμβατο με τον πόλεμο και φέρνει, από μόνο του, την ειρήνη. Οπως σημείωσε δε, «προβλήματα έχουν όλες οι οικογένειες αλλά δεν διαλύονται όλοι οι γάμοι»…

Πάντως, ερωτηθείς από Βρετανό δημοσιογράφο για το κατά πόσον θεωρεί ότι η Τουρκία πρέπει πράγματι να εφαρμόσει το πρωτόκολλο περί επέκτασης της Τελωνειακής της Ενωσης με την Ευρώπη και προς την Κύπρο, ο Γιάλτσιντας, παρέμεινε στην επίσημη τουρκική γραμμή, αλλά με ύφος σαφώς διαφορετικό από εκείνο που μας έχει συνηθίσει η κυβέρνηση στην Αγκυρα, σημειώνοντας ότι η μεν Τουρκία οφείλει οπωσδήποτε να ανοίξει λιμάνια και αεροδρόμια σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, όμως θα πρέπει και από την πλευρά της η Ενωση να προχωρήσει στην άρση της απομόνωσης της «βόρειας Κύπρου», όπως πολύ προσεκτικά την αποκάλεσε, επιτρέποντας τις απευθείας εμπορικές συναλλαγές κατεχομένων – Ευρώπης… Οσο για την επίλυση του Κυπριακού, αυτή θα είναι αμοιβαία επωφελής, αλλά απαιτεί για να γίνει πραγματικότητα, «λίγη φαντασία»…

Γενικότερα για τις σχέσεις Τουρκίας – Ευρώπης, ο Γιάλτσιντας επέμεινε, όχι χωρίς επιχειρήματα, στο σταθερό τουρκικό επιχείρημα ότι η χώρα είναι ο αναπόφευκτος παράγοντας της μελλοντικής οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης, τόσο λόγω του, πράγματι, μεγάλου δυναμισμού της οικονομίας της όσο και λόγω της θέσης της χώρας, γεωγραφικά και πολιτισμικά μεταξύ της Ευρώπης και της Ανατολής, του Καυκάσου, της Ασίας και του αραβικού κόσμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή