«Παράθυρο» επίσπευσης των φοροελαφρύνσεων

«Παράθυρο» επίσπευσης των φοροελαφρύνσεων

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιτάχυνση της φορολογικής μεταρρύθμισης για τα φυσικά πρόσωπα εξετάζει η κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο να επισπευθεί η ολοκλήρωση του πακέτου των φοροελαφρύνσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους πριν από τις ημερομηνίες που είχαν προγραμματιστεί αρχικά, δηλαδή πριν από την τριετία.

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει αύξηση του αφορολόγητου και μείωση των συντελεστών φορολογίας, που μπορεί να εφαρμοστούν ακόμα και από το 2007, εφόσον συνεχιστούν οι υψηλοί ρυθμοί αύξησης των δημόσιων εσόδων και γενικά των δημοσιονομικών μεγεθών. Το αφορολόγητο πρόκειται να αυξηθεί μέχρι τα 22.000 ευρώ, αναλόγως της οικογενειακής κατάστασης. Οι φορολογικοί συντελεστές θα διαμορφωθούν στο 35% και 25%. Ο κεντρικός συντελεστής 25% θα αφορά εισοδήματα ύψους έως 50.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι ο συντελεστής 15%, που ισχύει σήμερα, καταργείται.

Πάντως, χθες ο υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του και μεταξύ άλλων ανέφερε την αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ ως προς τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, που διαμορφώθηκε το 2005 στο 78,9%, έναντι 76,9% το 2004. Επίσης, ο πραγματικός μισθός αυξήθηκε στο 93,5% του μέσου όρου της Ευρωζώνης έναντι του 91,2% το 2004.

Η πρόθεση του οικονομικού επιτελείου να επιταχύνει τη φορολογική μεταρρύθμιση φυσικών προσώπων αποδίδεται στη σημαντική πορεία των δημόσιων εσόδων, κυρίως του ΦΠΑ, καθώς και των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Παράλληλα, οι προσπάθειες που καταβάλλονται για πάταξη της φοροδιαφυγής φαίνεται να αποδίδουν, και μάλιστα σε ένα μήνα θα ξεκινήσουν οι διασταυρώσεις στοιχείων των εισοδημάτων του 2005.

Μονόδρομος οι αλλαγές στις ΔΕΚΟ

Θα εφαρμοστεί ο νόμος για τις ΔΕΚΟ, όπου δεν υπάρξουν συμφωνίες. Αυτό έκανε σαφές χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις (Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΑΤΕ και Εμπορική) εξήγησε ότι δεν υπάρχει καθυστέρηση και ότι κινούνται με βάση το χρονοδιάγραμμα. Για την Ολυμπιακή Αεροπορία και την επιστολή που αναμενόταν να σταλεί στην Ε.Ε. παρέπεμψε στο υπουργείο Μεταφορών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή