Η οικονομία αντέχει στο ακριβό πετρέλαιο

Η οικονομία αντέχει στο ακριβό πετρέλαιο

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρές αντιστάσεις στις πιέσεις του πετρελαίου εμφανίζει μέχρι τώρα η ελληνική οικονομία. «Αντίδοτα» στις αρνητικές επιπτώσεις από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου αποτελούν η καλή πορεία των ελληνικών εξαγωγών, η αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας και ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο του 2006 θα κινηθεί στην περιοχή του 3,5%, με πιθανότητες να αγγίξει και τα επίπεδα του 3,8%. Για τον Απρίλιο ο πληθωρισμός προβλέπεται να βρεθεί στο 3%, από 3,3% τον Μάρτιο. Στοιχεία που ενισχύουν την τάση ανόδου του ΑΕΠ είναι η οικοδομική δραστηριότητα και οι εξαγωγές που κινήθηκαν με ρυθμούς 5,1% και 22% το πρώτο δίμηνο του έτους.

Για το σύνολο του 2006 το υπουργείο Οικονομίας εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί με ρυθμό 3,8%, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος περισσότερο συγκρατημένη προβλέπει ρυθμό 3,5%.

Την ερχόμενη Δευτέρα, 8 Μαΐου, αναμένεται να δημοσιοποιηθούν οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με εκτιμήσεις για τις οικονομίες των χωρών-μελών. Για την Ελλάδα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα περιέχουν μια προσέγγιση αισιόδοξη, χωρίς όμως να γίνεται απαραιτήτως αποδεκτή η πιθανότητα ότι θα μειώσει η χώρα το έλλειμμα κάτω από το 3% το 2006.

Ωστόσο, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας επηρεάζεται από τις εξελίξεις στηΓηραιά Ηπειρο.

Για το 2006 η ανάπτυξη στην Ευρώπη προβλέπεται να κινηθεί μεταξύ 1,9% και 2,5%, με πληθωρισμό στο 2,2%. Τις ευρωπαϊκές προοπτικές θα κρίνει η πορεία του πετρελαίου.

Για το 2006 οι 12 χώρες του ευρώ έχουν συντάξει τους προϋπολογισμούς με τιμή βαρελιού τα 55 δολάρια. Κάμψη πάντως της ευρωπαϊκής ανάπτυξης θα επηρεάσει τις ελληνικές εξαγωγές, με αποτέλεσμα αντίστοιχη επίδραση και στο ΑΕΠ.

Στρατηγικός εταίρος στον ΟΤΕ το 2007

Για το 2007 προγραμματίζεται η πώληση σημαντικού μεριδίου του ΟΤΕ σε ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό όμιλο, που θα παίζει τον ρόλο του στρατηγικού εταίρου. Αυτό προανήγγειλε χθες σε συνέντευξή του στο Reuters ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης. Ωστόσο, δεν προσδιόρισε το ακριβές ποσοστό του ΟΤΕ που θα διατεθεί, αλλά σημείωσε ότι θα είναι αρκετό ώστε να ενδιαφέρει κάποιο στρατηγικό εταίρο. Για εφέτος ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε ότι θα υπάρξει μετοχοποίηση της ΑΤΕ, πώληση της Εμπορικής Τράπεζας, αλλά και διάθεση ενός ποσοστού 25% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή