Οικοδομές-εξαγωγές ενισχύουν το ΑΕΠ

Οικοδομές-εξαγωγές ενισχύουν το ΑΕΠ

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δίκοπο μαχαίρι είναι το πετρέλαιο για την ανάπτυξη σε Ελλάδα και Ευρώπη. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί επιπτώσεις στις τιμές, ο προβληματισμός είναι έντονος και εκφράσθηκε χθες στη συνεδρίαση της ευρωομάδας (Ε-12) στις Βρυξέλλες.

Επιπτώσεις

Πηγές της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ), που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στον πληθωρισμό, διαβεβαιώνουν ότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν υπάρχουν ενδείξεις για μεταφορά επιπτώσεων εκ του πετρελαίου στις τιμές.

Στον αντίποδα της έντασης από το πετρέλαιο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο του 2006 θα κινηθεί πέριξ της περιοχής του 3,5%, με πιθανότητες να αγγίξει και τα επίπεδα του 3,8%. Για τον Απρίλιο ο πληθωρισμός προβλέπεται να βρεθεί στο 3% από 3,3% τον Μάρτιο.

Στοιχεία που ενισχύουν την τάση ανόδου του ΑΕΠ είναι η οικοδομική δραστηριότητα και οι εξαγωγές που κινήθηκαν με ρυθμούς 5,1% και 22% το πρώτο δίμηνο του έτους.

Για το σύνολο του 2006 το υπουργείο Οικονομίας εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί με ρυθμό 3,8%, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος περισσότερο συγκρατημένη προβλέπει ρυθμό 3,5%.

Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας συναρτάται σε υπερθετικό βαθμό από τις εξελίξεις στη Γηραιά Ηπειρο. Για το 2006 η ανάπτυξη στην Ευρώπη προβλέπεται να κινηθεί μεταξύ 1,9% και 2,5%, με πληθωρισμό στο 2,2%. Τις ευρωπαϊκές προοπτικές θα κρίνει η πορεία του πετρελαίου. Για το 2006 οι 12 χώρες του ευρώ έχουν συντάξει τους προϋπολογισμούς με τιμή βαρελιού τα 55 δολάρια. Κάμψη, πάντως, της ευρωπαϊκής ανάπτυξης θα επηρεάσει τις ελληνικές εξαγωγές, με αποτέλεσμα αντίστοιχη επίδραση και επί του ΑΕΠ.

Εαρινές προβλέψεις

Την ερχόμενη Δευτέρα 8 Μαΐου αναμένεται να δημοσιοποιηθούν οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με εκτιμήσεις για τις οικονομίες των χωρών- μελών. Για την Ελλάδα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα περιέχει μια προσέγγιση αισιόδοξη, αλλά χωρίς όμως να αποδέχεται απαραίτητα την πιθανότητα ότι θα μειώσει η χώρα το έλλειμμα κάτω του 3% το 2006.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή