Διευκρινίσεις Μωραϊτάκη για την εξαγορά της Εθνικής

Διευκρινίσεις Μωραϊτάκη για την εξαγορά της Εθνικής

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διευκρινίσεις για τις δηλώσεις του στη Βουλή για την Εθνική έδωσε χθες ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης. Με χθεσινή ανακοίνωσή του αναφέρει ότι την Πέμπτη, στη Βουλή, δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για την εξαγορά της Εθνικής Τράπεζας στην Τουρκία από βουλευτές, στο περιθώριο της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο περί δημόσιας πρότασης. Ο κ. Μωραϊτάκης υποστηρίζει ότι εξέφρασε εκτιμήσεις ως ειδικός επί χρηματιστηριακών θεμάτων, όπου μεταξύ άλλων του εζητήθη να υπολογίσει το ποσοστό που αντιπροσωπεύει το ποσό που μπορεί να πληρώσει η Εθνική Τράπεζα για την εξαγορά της τουρκικής τράπεζας Finansbank, επί των συνολικών νέων ιδίων κεφαλαίων της Εθνικής Τράπεζας.

Ο κ. Μωραϊτάκης απάντησε ότι το ποσό που θα διατεθεί στην Τουρκία θα αντιπροσωπεύει ποσοστό 35-45% των νέων ιδίων κεφαλαίων της ΕΤΕ εφόσον απαιτηθούν μέχρι 3,8 δισ. ευρώ, ενώ τώρα η ΕΤΕ έχει ίδια κεφάλαια 4,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΜΕΧΑ, δεν έγινε αναφορά στην τιμή, ενώ υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ότι εάν είναι ακριβή ή φθηνή η εξαγορά, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και κυρίως από τις τιμές που γίνονται παρόμοιες συμφωνίες στην ίδια χώρα και στον ίδιο κλάδο.

Ο κ. Μωραϊτάκης τόνισε ότι πιο αρμόδιος να απαντήσει είναι ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Αράπογλου, με συγκεκριμένα στοιχεία και μελέτες που πιθανώς έχει στα χέρια του. Σχετικά με τους ειδικούς κινδύνους που αναλαμβάνει η Εθνική Τράπεζα, ο κ. Μωραϊτάκης σχολιάζει πως η ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων αποδεικνύει ότι υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι οικονομικοί (αστάθεια, υποτιμήσεις, συμπεριφορά της τουρκικής κεντρικής τράπεζας απέναντι σε μια ελληνική τράπεζα) και πολιτικοί (Πατριαρχείο, διωγμός Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη, Κυπριακό, υφαλοκρηπίδα, «βαθύ κράτος») και ως εκ τούτου το εγχείρημα ενσωματώνει αυτούς τους κινδύνους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή