Στο 3% το έλλειμμα το 2006, πιο δύσκολα το 2007

Στο 3% το έλλειμμα το 2006, πιο δύσκολα το 2007

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 3% προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα διαμορφωθεί φέτος το έλλειμμα του προϋπολογισμού για να αυξηθεί εκ νέου σε 3,6% το 2007, αλλά μόνον εφ’ όσον δεν καταβληθεί εν τω μεταξύ η δέουσα προσπάθεια χαλιναγώγησης των δαπανών και αύξησης των εσόδων. Τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, θα δοθούν επισήμως στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, στην τακτική εαρινή έκθεση οικονομικών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις οικονομίες της Ζώνης Ευρώ όμως, σε δηλώσεις του χθες στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόβλεψη περί υποχώρησης του ελλείμματος. Τόνισε δε ότι η πρόβλεψη για το 2007, οφείλεται στη μέθοδο που ακολουθεί η Επιτροπή, εν προκειμένω στην εκπνοή των προσωρινών μέτρων που έχουν ενταχθεί στον εφετινό προϋπολογισμό και δεν θα ανανεωθούν του χρόνου. Με την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2007, σημείωσε, θα καταστεί σαφής η συνέχιση της πτωτικής πορείας του ελλείμματος. Υπενθυμίζεται ότι από ελληνικής πλευράς το έλλειμμα τοποθετείται επισήμως σε 2,6% εφέτος και 2,3% του χρόνου.

Πάντως και η Επιτροπή δέχεται ότι η πρόβλεψή της για το 2007 βασίζεται σε ένα σενάριο «μη αλλαγής» της οικονομικής πολιτικής. Με άλλα λόγια αφαιρεί τις επιπτώσεις των προσωρινών μέτρων αλλά δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τις όποιες πρόνοιες του ερχόμενου προϋπολογισμού.

Αυτές δεν θα ενταχθούν στις προβλέψεις παρά το φθινόπωρο μετά την κατάθεσή του στις Βρυξέλλες και μόνον τότε θα κριθεί το κατά πόσον το καθεστώς επιτήρησης στο οποίο έχει υπαχθεί η ελληνική οικονομία θα λήξει εφέτος ή θα παραταθεί και το 2007.

Ετσι από την πλευρά του και σε δηλώσεις του αργά τη νύχτα της Πέμπτης, ο επίτροπος Οικονομικών, Χοακίν Αλμούνια, επεσήμανε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης, «πολύ ικανοποιητικές» το 2005, «προχωρούν στη σωστή κατεύθυνση». Προσέθεσε δε ότι θα πρέπει «να μη σταματήσουν το 2006» αλλά να συνεχισθούν και το 2007, ώστε να επιτευχθεί η δημοσιονομική εξυγίανση.

Η εξέλιξη του ελλείμματος εξαρτάται όμως και από τη διαμόρφωση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ, τον οποίο επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή τοποθετεί σε 3,5% εφέτος και 3,4% το 2007.

Η κυβέρνηση προβλέπει, αντιθέτως, ότι η ανάπτυξη θα φθάσει το 3,8% και το 2006 και το 2007, μια διαφορά που εφ’ όσον επαληθευθεί στην πράξη θα έχει φυσικά και αναλόγως θετικές επιπτώσεις στη διαμόρφωση του ελλείμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή