Στο προσκήνιο τα μεταχειρισμένα

Στο προσκήνιο τα μεταχειρισμένα

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήπως ήρθε η ώρα να πουλήσετε το παλαιό διαμέρισμα που προσφέρετε προς ενοικίαση; Το ερώτημα αυτό γίνεται ολοένα και πιο επίκαιρο για αρκετούς ιδιοκτήτες που διαθέτουν δεύτερη κατοικία, πέραν αυτής που διαμένουν, και είτε δεν βρίσκουν πλέον ενοικιαστή με την ίδια ευκολία του πρόσφατου παρελθόντος ή δεν είναι ικανοποιημένοι με το ενοίκιο που εξασφαλίζουν. Σύμφωνα με μεσίτες, τα τηλέφωνα που δέχονται για την παροχή τέτοιου είδους συμβουλών αυξάνονται διαρκώς το τελευταίο διάστημα, γεγονός που συνδέεται άμεσα με την κάμψη που περνά η αγορά του ενοικίου, ειδικά για κατοικίες μεγαλύτερης επιφάνειας.

«Το τελευταίο διάστημα οι υψηλές τιμές που επικρατούν στην αγορά των νεόδμητων κατοικιών ωθούν πολλά νοικοκυριά να εξετάσουν την επιλογή της μεταχειρισμένης κατοικίας. Ομως, η συγκεκριμένη αγορά εμφανίζει ιδιαιτερότητες, καθώς η ζήτηση αυξάνει διαρκώς, αλλά η προσφορά ικανοποιητικών ακινήτων παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα», τονίζει ο σύμβουλος ακινήτων κ. Νίκος Γιαννουλέλης. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννουλέλη από την πληθώρα αγγελιών για μεταχειρισμένες κατοικίες η συντριπτική πλειονότητα αφορά κατοικίες άνω των 25 ετών σε υποβαθμισμένες περιοχές και σε χαμηλούς ορόφους, γεγονός που αποτρέπει μεγάλο μέρος των επίδοξων αγοραστών. «Από την άλλη πλευρά, αυτό αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην «αγάπη» των Ελλήνων για τα ακίνητα που διαθέτουν, τα οποία δύσκολα αποφασίζουν να πουλήσουν».

Παράγοντες της αγοράς ακινήτων εκτιμούν ότι η κρίση που βιώνει η αγορά του ενοικίου δεν θα αργήσει να μεταβάλει την εικόνα στην αγορά των μεταχειρισμένων κατοικιών προς πώληση. Από τη στιγμή που ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ιδιοκτητών δυσκολεύεται να βρει ενοικιαστή ή δεν ικανοποιείται από το ενοίκιο που εξασφαλίζει, θα εξετάσει πιο σοβαρά το ενδεχόμενο της πώλησης, γεγονός που αναμένεται να δημιουργήσει προσφορά μεταχειρισμένων διαμερισμάτων με καλύτερα χαρακτηριστικά από αυτά που σήμερα προσφέρονται στην αγορά. Για τον λόγο αυτό η μεγάλη πλειοψηφία των μεσιτών τάσσεται υπέρ της πώλησης, ειδικά αυτήν την περίοδο που οι τιμές κινούνται σε υψηλά επίπεδα και στην αγορά κατοικίας επικρατεί έντονη κινητικότητα από την πλευρά των επίδοξων αγοραστών, έστω και αν οι πράξεις που πραγματοποιούνται εμφανίζουν μείωση.

«Οι αποδόσεις των ενοικίων παρουσιάζουν σαφή υποχώρηση καθώς πλέον η προσφορά είναι πολύ μεγάλη. Από αυτή τη σκοπιά η πώληση της προς ενοικίαση κατοικίας εμφανίζεται σήμερα ως συμφέρουσα επιλογή. Εκτιμώ ότι οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων μεταξύ 15 και 20 ετών δεν θα πρέπει να περιμένουν περαιτέρω άνοδο για να εξασφαλίσουν καλύτερη τιμή καθώς το μέλλον μπορεί να επιφυλάσσει εκπλήξεις. Εξάλλου οι μνήμες από την τραυματική για πολλούς εμπειρία του Χρηματιστηρίου είναι ακόμα νωπές. Αν δεν μπείτε στον πειρασμό να ξοδέψετε σε καταναλωτικά αγαθά το κεφάλαιο που θα εξασφαλίσετε, θα βρεθείτε με ικανοποιητική ρευστότητα που θα σας επιτρέψει να αγοράσετε ένα σαφώς καλύτερο ακίνητο, όταν -και αν- οι τιμές υποχωρήσουν», τονίζει ο κ. Γιαννουλέλης.

Από την πλευρά του αγοραστή, η μεταχειρισμένη κατοικία μπορεί να υστερεί σε αισθητική ή λειτουργικότητα έναντι μιας νεόδμητης, αλλά μπορεί να εξασφαλίσει περισσότερα τ.μ. σε καλύτερη περιοχή και πολλές φορές σε υψηλότερο όροφο. Πάντως, όπως τονίζουν μεσίτες, τα νεόδμητα διαμερίσματα με την αντισεισμική κατασκευή, τις θέσεις στάθμευσης, το τζάκι και την πιο σύγχρονη αισθητική εξακολουθούν να αποτελούν την πρώτη επιλογή, ή έστω την επιθυμία, της συντριπτικής πλειονότητας των νοικοκυριών. Οι διαφορές στο κόστος, πάντως, είναι σημαντικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή της Κηφισίας η τιμή του τ.μ. για διαμερίσματα άνω των 20 ετών κυμαίνεται από 1.500 έως 2.200 ευρώ, ενώ τα άνω 30ετίας πωλούνται προς 1.300-1.900 τ.μ. Οι αντίστοιχες τιμές των νεόδμητων διαμερισμάτων στην περιοχή της Κηφισιάς είναι κατά 56% υψηλότερες και κινούνται μεταξύ 2.200-3.000 ευρώ/τ.μ. Σε περιοχές όπως οι Αγιοι Ανάργυροι, η Κυψέλη ή το Ιλιον οι τιμές των νεόδμητων κινούνται από 2.000 έως 2.400 ευρώ/τ.μ. Σε ό,τι αφορά την επιφάνεια, στην περιοχή του κέντρου -Κυψέλη, Πατήσια, Γαλάτσι- για την αγορά κατοικίας μεγαλύτερης των 120 τ.μ. και ηλικίας άνω των 20 ετών χρειάζονται περί τα 140.000 ευρώ, ενώ σε προάστια όπως ο Χολαργός, το Χαλάνδρι ή η Αγία Παρασκευή το αντίστοιχο ποσό κινείται μεταξύ 170.000 και 200.000 ευρώ. Από την άλλη πλευρά για την αγορά νεόδμητης κατοικίας 130 τ.μ. στην Αγία Παρασκευή απαιτούνται περί τις 325.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή