Ανησυχία ξενοδόχων για τις εξελίξεις στην ακτοπλοΐα

Ανησυχία ξενοδόχων για τις εξελίξεις στην ακτοπλοΐα

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκδηλη είναι η ανησυχία ξενοδόχων, τουριστικών πρακτόρων και φορέων νησιωτικών τουριστικών προορισμών της χώρας που έχουν άμεση εξάρτηση από τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης τη φετινή περίοδο.

Οι εξελίξεις στην ακτοπλοΐα ήταν ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης των τουριστικών παραγόντων νησιωτικών περιοχών που συμμετείχαν τις προηγούμενες ημέρες στη διεθνή έκθεση «Τουριστικό Πανόραμα». καθώς θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία του τουρισμού.

Προβλέψεις

Στο πλαίσιο της έκθεσης σημαντικός αριθμός φορέων και εκθετών ανακοίνωσαν τις προβλέψεις τους για τη φετινή περίοδο αλλά και προγράμματα αναβάθμισης του τουριστικού τους προϊόντος. Ειδικότερα, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων κ. Σ. Βόσδου ανέφερε ότι καταγράφεται αύξηση της τάξης του 5% έως 6% στα νησιά. Το 2005 στην Κέρκυρα κατεγράφη αύξηση των αφίξεων επισκεπτών της τάξεως του 3,6%, στη Λευκάδα 5%, στη Ζάκυνθο 4%, ενώ στην Κεφαλονιά κατεγράφη μικρή μείωση στις αφίξεις εξωτερικού, η οποία όμως τελικά ισοσκελίστηκε από την αύξηση του εσωτερικού τουρισμού. Στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων μέσω του νέου Αναπτυξιακού Νόμου αλλά και μέσω ΠΕΠ και ΕΠΑΝ, ήδη, επιδοτούνται 20 τουριστικές επενδύσεις προϋπολογισμού 17,55 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν υποβληθεί ήδη επιπλέον 13 προτάσεις προϋπολογισμού 13 εκατ. ευρώ. Μέσω ΠΕΠ ενισχύονται 154 τουριστικές επιχειρήσεις συνολικού προϋπολογισμού 15,9 εκατ. ευρώ, ενώ από το ΕΠΑΝ η χρηματοδότηση για τον ποιοτικό εκσυγχρονισμό των ξενοδοχείων, κάμπινγκ και ενοικιαζόμενων δωματίων ανέρχεται σε 29,2 εκατ. ευρώ. Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε η χρηματοδότηση μέσω του υπουργείου Οικονομικών 10 ιδιωτικών τουριστικών επιχειρήσεων συνολικού προϋπολογισμού 56,13 εκατ. ευρώ, από τον αναπτυξιακό νόμο.

Εξάλλου, πρώτος προορισμός μεταξύ των Ελλήνων τουριστών, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 25% σε ετήσια βάση, είναι η Χαλκιδική, η οποία κατέχει και μία από τις πρώτες θέσεις στις προτιμήσεις των ξένων τουριστών, τόνισε μεταξύ άλλων ο νομάρχης Χαλκιδικής Αργύρης Λαφαζάνης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε η Νομαρχία Χαλκιδικής. Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γεράσιμος Μπακογιάννης, αναφέρθηκε στη σημαντική αύξηση που κατέγραψε η Χαλκιδική το 2005 όσον αφορά την τουριστική κίνηση, που φθάνει σε ποσοστό το 8%, ενώ πρόσθεσε ότι το 2006 τα μηνύματα είναι ιδιαίτερα θετικά.

«Τουρισμός και ΜΜΕ»

Το σύνολο των δράσεων για την τουριστική ανάπτυξη του Νομού Κυκλάδων παρουσιάστηκε σε εκδήλωση με θέμα «Τουρισμός και ΜΜΕ» που διοργάνωσε η Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων. O Νομάρχης Κυκλάδων Δημήτρης Μπάιλας ανάφερε ότι δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη του Περιπατητικού Τουρισμού, με την ανάδειξη μέχρι τώρα 48 ειδικών διαδρομών πολιτιστικού ενδιαφέροντος σε Κέα, Τήνο, Ανδρο, Αμοργό και Νάξο, συνολικού μήκους 325 χιλιομέτρων. Ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Κυκλάδων, Γιώργος Δάμπασης, αναφέρθηκε στο οπτικό υλικό που συγκέντρωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής, στο έργο της οποίας συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων ντοκιμαντέρ για κάθε ένα από τα 24 νησιά ξεχωριστά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή