Διάλογος για το ασφαλιστικό με απεργίες

Διάλογος για το ασφαλιστικό με απεργίες

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) τάσσεται υπέρ της συμμετοχής στον διάλογο για το ασφαλιστικό, που αρχίζει αύριο στη Βουλή, θέτοντας όμως ορισμένες προϋποθέσεις. Το σοβαρότερο εμπόδιο -όπως προκύπτει και από τη χθεσινή Συνέντευξη Τύπου της ΓΣΕΕ- μεταξύ των όρων που θέτει προς την κυβέρνηση, είναι η άρση της επιστράτευσης των ναυτεργατών.

Αντιθέτως, η σύγκληση της τριμερούς συνάντησης, τραπεζιτών, OTOE και υπουργείου Απασχόλησης, στις 16 Μαΐου, καθώς και οι σιωπηρή παράταση στις ΔΕΚΟ, μπορούν να εκληφθούν από τη συνδικαλιστική οργάνωση και ως ικανοποίηση του όρου που θέτει για εκδήλωση «έμπρακτου σεβασμού στον θεσμό των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Πάντως, η αίσθηση που δημιουργήθηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου με θέμα το ασφαλιστικό, είναι ότι δύσκολα μπορεί να δικαιολογηθεί μια άρνηση της ΠΑΣΚΕ, μετά και τη σαφή τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. κ. Γ. Παπανδρέου για «ενιαίους κανόνες». Αυτό το μοτίβο συντηρεί και η κυβέρνηση, ζητώντας συναίνεση για την ολοκλήρωση των ρυθμίσεων του νόμου Ρέππα, ο οποίος κινείται στην κατεύθυνση ενοποίησης των Ειδικών Ταμείων στο ΙΚΑ.

Περισσότερο επικριτική κι από τη ΠΑΣΚΕ, ως προς την πλήρη εφαρμογή του Νόμου Ρέππα, είναι η ΔΑΚΕ, ενώ ο ΣΥΝ πρότεινε να μη συμμετάσχει η ΓΣΕΕ στον διάλογο. Πάντως, ενώ ο κ. Πολυζωγόπουλος επιμένει ότι η κυβέρνηση οφείλει να γνωστοποιήσει την ατζέντα του διαλόγου, ο κ. Πουπάκης τάσσεται υπέρ μιας κεντρικής θεματολογίας που θα συναποφασίσουν και θα συνδιαμορφώσουν κοινωνικοί εταίροι και κυβέρνηση.

Πάντως, η συζήτηση για το ασφαλιστικό θα ανοίξει με φόντο τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Για σήμερα, η OTOE και ο Σύλλογος Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας έχουν προκηρύξει στάση εργασίας στην Αττική, από τις 12.15 μ.μ. Την ίδια ώρα, με αίτημα των εκπροσώπων των εργαζομένων συνεδριάζει το Δ.Σ. του επικουρικού ταμείου της ΕΤΕ για να αποφασίσει την κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων και την άσκηση αγωγής κατά της Εθνικής Τράπεζας, προκειμένου να ακυρωθεί η αίτησή της προς το ΕΤΑΤ για ένταξη του επικουρικού.

Οι τραπεζοϋπάλληλοι θα μετέχουν και στην απεργία της Τετάρτης. H απεργία αναμένεται να γίνει αισθητή σε όλες τις ΔΕΚΟ και στο Δημόσιο, για το οποίο η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί την υπογραφή γενικής συλλογικής σύμβασης, ενώ αντιτίθεται στην εισαγωγή διακεκομμένου ωραρίου στις δημόσιες υπηρεσίες.

Στην αυριανή 24ωρη απεργία συμμετέχουν: Νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, καθηγητές, διδάσκοντες στα πανεπιστήμια (συνεχίζουν και την Πέμπτη) και στα ΤΕΙ.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργούν αύριο τα νοσοκομεία όλης της χώρας. Επίσης, ματαιώνονται 51 πτήσεις των Ολυμπιακών Αερογραμμών, οι οποίες πραγματοποιούν μία πτήση ανά προορισμό στο εσωτερικό και μία πτήση ανά χώρα.

Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν όλο το 24ωρο:

– Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος (ΗΣΑΠ), μετρό, τραμ, προαστιακός, τρένα του ΟΣΕ, τρόλεϊ (ΗΛΠΑΠ) εκκρεμούσε έως το βράδυ η απόφαση των εργαζομένων για το αν και πώς θα συμμετείχαν την απεργία. Για τα λεωφορεία (ΕΘΕΛ) οι εργαζόμενοι θα αποφασίσουν σήμερα το πρωί

– Σε 24ωρη απεργία προχωρούν και εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και τις νομαρχίες όλης της χώρας.

Ειδικός λογαριασμός για ανέργους

Ειδικό λογαριασμό -αρωγό στην καταπολέμηση της ανεργίας- συστήνει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να χαλιναγωγήσει τις κοινωνικές επιπτώσεις της αποβιομηχάνισης και της συρρίκνωσης της παραγωγικής βάσης.

Η αναμέτρηση των δημοτικών εκλογών δημιουργεί αγωνία στο κυβερνητικό στρατόπεδο, που διαισθάνεται τώρα ότι η αναγγελία των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων ήταν εγκλωβισμός.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε χθες στη σύσταση του συγκεκριμένου λογαριασμού, σε αντιδιαστολή με το μέτρο των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, που το χαρακτήρισε έσχατο και εξαίρεση στον κανόνα.

Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις με αφορμή την Ημαθία λαμβάνουν χώρα μία ημέρα πριν από την έναρξη του διαλόγου στη Βουλή για το ασφαλιστικό, όπου έχουν κληθεί να συμμετάσχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι.

Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου απέφυγε να αναφέρει λεπτομέρειες για τον ειδικό λογαριασμό και κυρίως για τον τρόπο χρηματοδότησής του. Παρέπεμψε σε μέλλοντα χρόνο για διευκρινίσεις όταν, όπως είπε, θα ολοκληρωθεί η προετοιμασία του σχεδίου. Τέλος, εν όψει της συζήτησης για το ασφαλιστικό που ξεκινά μεθαύριο Πέμπτη στη Βουλή, ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αυτό που περιμένω είναι ότι όλοι θα επιδείξουν το αίσθημα ευθύνης που απαιτεί ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα, όπως είναι το ασφαλιστικό. Και ότι θα αφήσουν στο πλάι τις μικροπολιτικές ή τις προσπάθειες επικοινωνιακών αντιπερισπασμών και θα συζητήσουν σοβαρά για ένα θέμα, το οποίο είναι βέβαιον ότι μέσα στα επόμενα χρόνια -αν όχι και στις επόμενες δεκαετίες- θα απασχολεί την ελληνική κοινωνία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή