Το ΣτΕ δεν αναγνωρίζει την ένταξη του ΤΑΠ-ΟΤΕ στο ΙΚΑ

Το ΣτΕ δεν αναγνωρίζει την ένταξη του ΤΑΠ-ΟΤΕ στο ΙΚΑ

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει να επιταχύνει τις διαδικασίες ένταξης των κλάδων σύνταξης δεκατεσσάρων ευγενών ταμείων στο IKA-ETAM βάσει των προβλέψεων του νόμου 3029/2002, πρόχειρες αποφάσεις καταπίπτουν στα δικαστήρια, καθώς αυτές ελήφθησαν δίχως να έχουν τηρηθεί οι αναγκαίες προϋποθέσεις (εκπόνηση αναλογιστικών μελετών κ.ά.).

Το A΄ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την απόφαση 523/2006 χαρακτηρίζει την απόφαση του Δ.Σ. του ΤΑΠ-ΟΤΕ της 29ης Οκτωβρίου 2003 ως μηδέποτε ληφθείσα, αφού δεν προηγήθηκε ειδική οικονομική μελέτη για τον προσδιορισμό των επιπτώσεων της ένταξης στο IKA του κλάδου σύνταξης, για τους όρους χρηματοδότησής του κ.ά. Κρίνει δε, ότι η απόφαση του Δ.Σ. του ΤΑΠ-ΟΤΕ δεν έχει εκτελεστικό χαρακτήρα, καθώς δεν ακολουθήθηκαν οι προβλέψεις του νόμου, γι’ αυτό και απορρίπτει ως απαράδεκτη την αίτηση ακύρωσης της σχετικής απόφασης που υπεβλήθη από συνταξιούχους του ΤΑΠ-ΟΤΕ.

Η απόφαση αυτή του ΣτΕ υποχρεώνει το ΤΑΠ-ΟΤΕ να επαναδρομολογήσει τις διαδικασίες ένταξης του κλάδου σύνταξης στο IKA-ETAM, ο οποίος είναι ελλειμματικός και επιδοτείται από τα πλεονάσματα του κλάδου υγείας. Μέγα ζήτημα είναι πού θα καταλήξει ο κλάδος υγείας, αλλά και η περιουσία του ΤΑΠ-ΟΤΕ από το οποίο σήμερα συνταξιοδοτούνται 42.000 άτομα από OTE, ΟΣΕ και ΕΛΤΑ, ενώ καλύπτονται (άμεσα ή έμμεσα) 196.000 ασφαλισμένοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή