Αλώβητοι οι συνταξιούχοι ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΤΕΒΕ

Αλώβητοι οι συνταξιούχοι ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΤΕΒΕ

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη διαβεβαίωση ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ασφαλισμένων του IKA, του ΟΓΑ και του TEBE δεν πρόκειται να θιγεί από την αναζήτηση λύσης στα προβλήματα του συνταξιοδοτικού συστήματος, ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας ανοίγει σήμερα στη Βουλή τη διαδικασία συζήτησης του ασφαλιστικού.

Κατά την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο κ. Τσιτουρίδης θα ζητήσει τη συναίνεση των κομμάτων προκειμένου να προχωρήσει η επιστημονική αποτύπωση του ασφαλιστικού προβλήματος με τη σύσταση ειδικής Επιτροπής, στην οποία, θα εκπροσωπείται όλο το κοινοβουλευτικό φάσμα, εργοδοτικοί και συνδικαλιστικοί φορείς. Για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής, η κυβέρνηση έχει καταλήξει στον πρόεδρο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, κ. N. Αναλυτή. Προσωπικότητα με διακριτή διαδρομή στην εμπέδωση της «εργασιακής ειρήνης» και από τους ελάχιστους ειλικρινείς υποστηρικτές του κοινωνικού διαλόγου, θεωρείται δεινός διαπραγματευτής στα κοινωνικά και δύσκολα εργασιακά πεδία. H επιλογή του μπορεί να αποτελέσει εγγύηση για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και να κάμψει την καχυποψία ως προς την τήρηση κανόνων και αρχών στο έργο της Επιτροπής.

Πάντως, ήδη χθες το KKE, με ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κατέστησε σαφές ότι δεν θα συμμετάσχει στον κοινωνικό διάλογο για το ασφαλιστικό. Τον χαρακτήρισε «προσχηματικό» τονίζοντας ότι «γίνεται για να δρομολογηθούν νέες αρνητικές αλλαγές, όπως η μείωση παροχών, η παράταση του εργάσιμου χρόνου, οι περικοπές στα βαρέα και ανθυγιεινά και η ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης».

Ο Συνασπισμός θα συμμετάσχει σήμερα στη συζήτηση των Επιτροπών της Βουλής, αλλά δεν προτίθεται να ακολουθήσει στην περίπτωση που η σύσταση της Επιτροπής χαρακτηριστεί ως έναρξη διαλόγου. Πάντως, δεν έχει αποσαφηνίσει πλήρως τη θέση του, η οποία θα εξαρτηθεί και από το στίγμα που θα δώσει σήμερα η κυβέρνηση στη Βουλή. Βαθιά διχασμένο το ΠΑΣΟΚ σε αυτό το ακανθώδες θέμα, δύσκολα μπορεί να αρνηθεί τη συμμετοχή στην Επιτροπή εμπειρογνωμόνων και στον διάλογο για την εφαρμογή των ρυθμίσεων του νόμου Ρέππα. Ασαφής παραμένει η θέση που έχουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ για τη συμμετοχή στην Επιτροπή. Παρ’ ότι στελέχη των συνδικάτων (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) επιθυμούν να συμμετάσχουν (στο όνομα της υπευθυνότητας απέναντι στους ασφαλισμένους), η ικανοποίηση των προϋποθέσεων που θέτουν για τη συμμετοχή τους καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την οριστική απόφαση.

Πάντως, σήμερα ο κ. Τσιτουρίδης θα καταστήσει σαφές ότι για την επίλυση του ασφαλιστικού απαιτείται τη σύμφωνη γνώμη της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και θα διαχωρίσει τους ασφαλισμένους σε τρεις κατηγορίες: τους αδικημένους, τους ευνοημένους και τους χρηματοδότες του συστήματος.

Η συζήτηση για το ασφαλιστικό θα επηρεαστεί αναπόφευκτα και από την εξέταση στην Ολομέλεια της Βουλής (νωρίτερα το πρωί) της περίφημης τροπολογίας για τους κλωστοϋφαντουργούς της Νάουσας. H συζήτηση επί της τελικής τροπολογίας αναμένεται να αποτελέσει την αφορμή για την εξαγγελία σύστασης Ταμείου Αλληλεγγύης, το οποίο θα χρηματοδοτεί αποκλειστικά ειδικά επιδόματα για ανέργους σε κλάδους που πλήττονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο θα ενισχυθεί αρχικώς με το ποσό των 18 εκατομμυρίων ευρώ και από τον κρατικό προϋπολογισμό, βάσει του N. 1545/85 που προβλέπει σχετική ενίσχυση.

Σημειώνεται ότι στην τελική τροπολογία για τη Νάουσα προβλέπεται η επέκταση της ειδικής επιδότησης και στους κλωστοϋφαντουργούς άλλων νομών της χώρας, εάν το ποσοστό ανεργίας για το 2005, σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, είναι πάνω από 20%. Σύμφωνα με την τελική διαμόρφωση της τροπολογίας, για τους κλωστοϋφαντουργούς της Νάουσας που θα απολυθούν από τις επιχειρήσεις της περιοχής μέχρι 31.12.08 προβλέπεται η καταβολή επιδόματος, ισοδύναμου με το ποσό της σύνταξης. Προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος είναι τα 7.500 ένσημα και ηλικία 50 και άνω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή