Δικαστικές διενέξεις μπλοκάρουν τα έσοδα της ΕΤΑ

Δικαστικές διενέξεις μπλοκάρουν τα έσοδα της ΕΤΑ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δικαστικές διενέξεις που ξεπερνούν σε αριθμό τις 500 καλείται να αντιμετωπίσει, ετησίως, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης, όπως ανέφερε, χθες, σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά επικαλούμενη στοιχεία του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας κ. Κων. Ζαχαρόπουλου, γεγονός το οποίο έχει οδηγήσει στη μη είσπραξη εσόδων από μισθωτές περιουσιακών της στοιχείων.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το γεγονός ότι τα περιουσιακά στοιχεία της ETA στο μέσο της κυβερνητικής θητείας βρίσκονται σε «βαθιά κατάψυξη» η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης απέφυγε να προσδιορίσει το χρονικό διάστημα έναρξης των διαδικασιών αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται σε «ωρίμαση». Στο διάστημα των δύο ετών, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης κλήθηκε να αντιμετωπίσει δύο μέτωπα, πρώτον της απεμπλοκής σειράς προβλημάτων που προέκυψαν από διαγωνισμούς του παρελθόντος και είχαν ως αποτέλεσμα τις δικαστικές διενέξεις και δεύτερον της προκήρυξης νέων διαγωνισμών με την παραγωγή μηδενικού έργου σε αυτόν τον τομέα, παρ’ ότι είχε προαναγγελθεί από τη διοίκηση μια σειρά προκηρύξεων «ώριμων» ακινήτων από τον περασμένο Αύγουστο.

Σημειώνεται ότι επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ είχαν πραγματοποιηθεί 15 διαγωνισμοί για την αξιοποίηση μεγάλων περιουσιακών στοιχείων που διαχειριζόταν η ETA και, περίπου, 80 μικρότερων περιουσιακών στοιχείων. Επίσης, επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, η ETA όταν συστάθηκε είχε κληρονομήσει από τον EOT, που έχει την κυριότητα των περιουσιακών στοιχείων, προς τουριστική αξιοποίηση περί τις 1.000 δικαστικές διενέξεις.

Πάντως, παρ’ ότι στην ETA συνεχίζονται ακόμη οι προσπάθειες απεμπλοκής των σχετικών διαδικασιών, σε άλλα μέτωπα παρατηρείται επιτάχυνση της ωρίμασης των επενδύσεων, καθώς, όπως τόνισε η κ. Πετραλιά, ήδη έχουν ξεμπλοκάρει επενδυτικές προσπάθειες που συνδέονται με τον αναπτυξιακό νόμο αλλά και το Γ΄ΚΠΣ. Μάλιστα, τόνισε ότι αποτελεί στόχο ο χρόνος ωρίμασης των επενδύσεων να συγκλίνει με τον μέσο ευρωπαϊκό χρόνο ωρίμασης, που είναι περίπου 18 μήνες. Εξάλλου, η κ. Πετραλιά έκανε ειδική αναφορά στη νέα τουριστική πολιτική που υιοθετείται με ορίζοντα 15ετίας διευκρινίζοντας ότι η αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου δεν συνιστά και αλλαγή των κατευθύνσεων της κυβερνητικής πολιτικής στο θέμα αυτό. Αναφερόμενη σε προβλήματα νομιμότητας όσον αφορά την αναγνώριση πτυχίων από το ΔΙΚΑΤΣΑ που προέκυψαν σε σχέση με την τοποθέτηση ορισμένων διευθυντών Εξωτερικού του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού από την προηγούμενη διοίκηση, τόνισε ότι αντιμετωπίζονται.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κ. Πετραλιά στη σημασία που αποδίδει για την επιτυχία της τουριστικής πολιτικής να προσδώσει τουριστική διάσταση στην ατζέντα του κάθε υπουργείου που υφίσταται συναρμοδιότητες για την επίλυση μιας σειράς προβλημάτων που αφορούν τον ελληνικό τουρισμό. Οπως μάλιστα ανέφερε ήδη το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, έχει εξασφαλίσει από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών πρόσθετους οικονομικούς πόρους για την ενίσχυση των νέων επιχειρησιακών του σχεδίων. Επίσης, πεδίο συνεργασίας θα υπάρχει με τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ, Παιδείας, Εσωτερικών, Πολιτισμού, Δημόσιας Τάξης, Εθνικής Αμυνας, Υγείας και άλλους φορείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή