Στα 363,9 εκατ. οι άμεσες επενδύσεις Ιανουάριο – Φεβρουάριο

Στα 363,9 εκατ. οι άμεσες επενδύσεις Ιανουάριο – Φεβρουάριο

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανακοπή των εκροών στις άμεσες επενδύσεις προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Η φυγή ελληνικών και ξένων κεφαλαίων από την Ελλάδα που ήταν ιδιαίτερα έντονη πέρσι (συνολικά εγκατέλειψαν τη χώρα 1,2 δισ. ευρώ ξένων κεφαλαίων από άμεσες επενδύσεις) σταμάτησε κατά τους πρώτους μήνες του 2006. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα άμεσες επενδύσεις που ανέρχονται στο καθαρό ποσό των 363,9 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο, εάν δεν είχε πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο εκροή 123 εκατ. ευρώ από ξένους επενδυτές. Οι επενδύσεις των ξένων τους δύο πρώτους μήνες του έτους πλησίασαν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Μετοχές – Ομόλογα

Ανατροπή της τάσης παρατηρείται και στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, δηλαδή σε τοποθετήσεις σε μετοχές και ομόλογα. Τον Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη εκροή επενδυτικών κεφαλαίων σε αγορές του εξωτερικού, ύψους 3,4 δισ. ευρώ. Η εκροή αυτή προήλθε από ξένους (2,5 δισεκατομμύρια ευρώ) και από Ελληνες επενδυτές (περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ). Αντίθετα, μέχρι τότε οι ξένοι επενδυτές πραγματοποιούσαν σημαντικές τοποθετήσεις σε μετοχές και ομόλογα. Μόνο τον Ιανουάριο είχαν επενδύσεις στην ελληνική κεφαλαιαγορά 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Από το ποσό αυτό σχεδόν το 50% είχε ως κατεύθυνση τα ελληνικά ομόλογα.

Οι Ελληνες επενδυτές προχώρησαν σε αγορές ομολόγων και μετοχών κυρίως σε αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης, πραγματοποιώντας εκροές τον Ιανουάριο ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ και τον Φεβρουάριο 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εκτιμάται ότι οι εισροές των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων από την αρχή του έτους και για το σύνολο των εισηγμένων ανήλθαν σε 1.692,7 εκατ. ευρώ. (Η συμμετοχή των ξένων στη συνολική κεφαλαιοποίηση ανέρχεται σε περίπου 42,0%)

Στα ελληνικά ομόλογα, υπολογίζεται ότι στα χέρια των ξένων βρίσκεται άνω του 50%. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, από τα 220 δισ. ευρώ που αποτελούν το σύνολο των τίτλων για τη χρηματοδότηση του χρέους, τα 102 δισ. ευρώ ανήκουν σε ξένα χαρτοφυλάκια (θεσμικά και ιδιωτικά).

Παράγωγα

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα χρηματοοικονομικά παράγωγα, σημειώνεται ότι τους δύο πρώτους μήνες του 2006 παρατηρείται μικρή αλλά σταθερή εκροή κεφαλαίων. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο έφυγαν από την ελληνική αγορά παραγώγων 5,4 εκατ. ευρώ και τον Φεβρουάριο 6,7 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή