Τουριστικά Ακίνητα: Αντί ρευστού… εξώδικα

Τουριστικά Ακίνητα: Αντί ρευστού… εξώδικα

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε «βαθιά κατάψυξη» βρίσκονται οι διαδικασίες αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας που διαχειρίζεται η Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ), ενώ την ίδια στιγμή αδυνατεί να εισπράξει ακόμα και τα μισθώματα από τους ιδιώτες στους οποίους έχουν παραχωρηθεί προς εκμετάλλευση τουριστικές εγκαταστάσεις. Χθες, η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνη Πάλλη – Πετραλιά υποστήριξε ότι η ΕΤΑ είναι αντιμέτωπη με περισσότερες από 500 δικαστικές διενέξεις, κυρίως εξαιτίας προβλημάτων που υπήρχαν στις συμβάσεις παραχώρησης που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση. Η κ. Πετραλιά απέφυγε να προσδιορίσει το χρονικό διάστημα έναρξης των διαδικασιών αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται σε «ωρίμανση». Στο διάστημα των δύο τελευταίων ετών η ΕΤΑ κλήθηκε να αντιμετωπίσει δύο μέτωπα: πρώτον, της απεμπλοκής σειράς προβλημάτων που προέκυψαν από διαγωνισμούς του παρελθόντος και είχαν ως αποτέλεσμα τις δικαστικές διενέξεις και δεύτερον, της προκήρυξης νέων διαγωνισμών. Παρά το γεγονός ότι είχε προαναγγελθεί από τη διοίκηση σειρά προκηρύξεων «ώριμων» περιουσιακών στοιχείων, μέχρι σήμερα έχει παραχθεί μηδενικό έργο.

Στην ETA συνεχίζονται ακόμη οι προσπάθειες απεμπλοκής των σχετικών διαδικασιών, αλλά σε άλλα μέτωπα παρατηρείται επιτάχυνση της ωρίμανσης των επενδύσεων. Οπως τόνισε η κ. Πετραλιά, ήδη έχουν ξεμπλοκάρει επενδυτικές προσπάθειες που συνδέονται με τον Αναπτυξιακό Νόμο αλλά και το Γ΄ ΚΠΣ. Μάλιστα τόνισε ότι αποτελεί στόχο ο χρόνος ωρίμανσης των επενδύσεων να συγκλίνει με τον μέσο ευρωπαϊκό χρόνο ωρίμανσης που είναι περίπου 18 μήνες.

Επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης είχαν προχωρήσει 15 διαγωνισμοί για την αξιοποίηση μεγάλων περιουσιακών στοιχείων που διαχειριζόταν η ETA και περίπου 80 μικρότερων ακινήτων ή εγκαταστάσεων. Η εταιρεία είχε κληρονομήσει από τον EOT, που έχει την κυριότητα των περιουσιακών στοιχείων προς τουριστική αξιοποίηση, περί τις 1.000 δικαστικές διενέξεις.

Στην τελική ευθεία τα ολυμπιακά ακίνητα

Επειτα από αρκετούς μήνες προετοιμασίας των διαγωνισμών και των σχετικών συμβάσεων επιταχύνεται η διαδικασία αξιοποίησης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Ο υπουργός Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκης υποστήριξε στη Βουλή ότι εντός των ημερών παραδίδεται στον ανάδοχο η εγκατάσταση στο Γουδί, ενώ προχωρούν οι διαγωνισμοί για το συγκρότημα Φαλήρου και το κλειστό του Γαλατσίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή