Ισχυρή ανάπτυξη αλλά και πληθωρισμός που επιμένει

Ισχυρή ανάπτυξη αλλά και πληθωρισμός που επιμένει

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πληθωρισμό που επιμένει (λόγω πετρελαίου) και ισχυρή ανάπτυξη απεικονίζουν τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος. Σήμερα θα δοθεί στη δημοσιότητα ο τιμάριθμος του Απριλίου και οι πληροφορίες τον φέρουν να κινείται στα επίπεδα του 3,2 – 3,3%, με τάσεις μικρής επιτάχυνσης.

Αιτία, το πετρέλαιο που ακυρώνει τις αρχικές εκτιμήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών για κάμψη του πληθωρισμού στο 3,1% τον Απρίλιο, από 3,3% τον Μάρτιο. Οι πετρελαϊκές εξελίξεις επηρεάζουν αρνητικά και την ανάπτυξη, καθώς ήταν η βασική αιτία που ακύρωσε την προβλεπόμενη αύξηση του 3,9% για το 2005 και την προσγείωσε στο 3,7%.

Στην τελευταία τριμηνιαία έκθεσή της, η Ε.Ε. επισημαίνει ότι μία μόνιμη αύξηση κατά 50% στην τιμή του πετρελαίου περιορίζει τον ρυθμό αύξησης στην Ευρωζώνη κατά 0,6% τον α΄ χρόνο και 0,3% τον β΄, ενώ αναλόγως επιταχύνει τον πληθωρισμό κατά 0,5 εκατοστιαίες μονάδες κάθε χρόνο. Στον αντίποδα του πληθωρισμού, η αύξηση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2006 ανήλθε στο 4%, ένα ποσοστό διπλάσιο του μέσου όρου στην Ευρωζώνη, που ήταν 2%.

Στην αύξηση κατά 4% του ΑΕΠ συνέβαλαν οι εξής παράγοντες: Οι δαπάνες για τελική κατανάλωση αυξήθηκαν κατά 3,5%, οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 5,3%, οι εξαγωγές κατά 3,5% και οι εισαγωγές κατά 3,2%. Η ευρωπαϊκή ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο του 2006 παρουσιάζεται ισχυρότερη (της αντίστοιχης αμερικανικής) και οδηγεί πλησιέστερα στη νέα αύξηση των επιτοκίων, για την οποία προετοιμάζει το κλίμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή