ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχυρή ανάπτυξη αλλά και πληθωρισμός που επιμένει

Πληθωρισμό που επιμένει (λόγω πετρελαίου) και ισχυρή ανάπτυξη απεικονίζουν τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος. Σήμερα θα δοθεί στη δημοσιότητα ο τιμάριθμος του Απριλίου και οι πληροφορίες τον φέρουν να κινείται στα επίπεδα του 3,2 – 3,3%, με τάσεις μικρής επιτάχυνσης.

Αιτία, το πετρέλαιο που ακυρώνει τις αρχικές εκτιμήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών για κάμψη του πληθωρισμού στο 3,1% τον Απρίλιο, από 3,3% τον Μάρτιο. Οι πετρελαϊκές εξελίξεις επηρεάζουν αρνητικά και την ανάπτυξη, καθώς ήταν η βασική αιτία που ακύρωσε την προβλεπόμενη αύξηση του 3,9% για το 2005 και την προσγείωσε στο 3,7%.

Στην τελευταία τριμηνιαία έκθεσή της, η Ε.Ε. επισημαίνει ότι μία μόνιμη αύξηση κατά 50% στην τιμή του πετρελαίου περιορίζει τον ρυθμό αύξησης στην Ευρωζώνη κατά 0,6% τον α΄ χρόνο και 0,3% τον β΄, ενώ αναλόγως επιταχύνει τον πληθωρισμό κατά 0,5 εκατοστιαίες μονάδες κάθε χρόνο. Στον αντίποδα του πληθωρισμού, η αύξηση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2006 ανήλθε στο 4%, ένα ποσοστό διπλάσιο του μέσου όρου στην Ευρωζώνη, που ήταν 2%.

Στην αύξηση κατά 4% του ΑΕΠ συνέβαλαν οι εξής παράγοντες: Οι δαπάνες για τελική κατανάλωση αυξήθηκαν κατά 3,5%, οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 5,3%, οι εξαγωγές κατά 3,5% και οι εισαγωγές κατά 3,2%. Η ευρωπαϊκή ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο του 2006 παρουσιάζεται ισχυρότερη (της αντίστοιχης αμερικανικής) και οδηγεί πλησιέστερα στη νέα αύξηση των επιτοκίων, για την οποία προετοιμάζει το κλίμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.