Επιδότηση επιτοκίου για μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις

Επιδότηση επιτοκίου για μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δραστική μείωση κατά 50% των επιτοκίων δανεισμού μέσω του ΤΕΜΠΜΕ για τις μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις προωθεί μέσα στο καλοκαίρι το υπουργείο Ανάπτυξης, σε μια προσπάθεια ουσιαστικής στήριξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας των μικρών μονάδων. Η επιδότηση επιτοκίου κατά 3,5 μονάδες για τις μεσαίες και κατά 4 μονάδες για τις μικρές επιχειρήσεις θα αποτελέσει ουσιαστική ανακούφιση για τις μμε επιχειρήσεις, αφού θα μειώσει στο μισό, περίπου, το κόστος του δανεισμού, ενώ θα συνδυαστεί και με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, που παρέχεται για όσα δάνεια χορηγούνται μέσω του ΤΕΜΠΜΕ.

Σημειώνεται ότι το μέσο κόστος δανεισμού από τις τράπεζες για χρηματοδότηση σε κεφάλαια κίνησης διαμορφώνεται σήμερα στο 8% και σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνά και το 9%, επίπεδο που θεωρείται υψηλό και λειτουργεί αποτρεπτικά για μεγάλο αριθμό επιχειρηματικών σχεδίων. Παρά την ανάπτυξη που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια ο τομέας της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τον οξύ ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζών, το μέσο κόστος δανεισμού στη χώρα μας είναι πάνω από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό επίπεδο, που διαμορφώνεται κοντά στο 6,50%. Το γεγονός αυτό ερμηνεύεται από παράγοντες όπως ο υψηλότερος πληθωρισμός, το υψηλό επίπεδο των καταπτώσεων και η χαμηλότερη πιστοληπτική βαθμολογία της χώρας που επηρεάζει και το κόστος άντλησης χρήματος από τις τράπεζες. Βασικός παράγοντας που ανεβάζει το κόστος χρηματοδότησης για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα μας είναι η απουσία οικονομικών πληροφοριών για την πορεία της επιχείρησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα μόνο το 10% των επιχειρήσεων τηρεί βιβλία Γ΄ κατηγορίας, με συνέπεια το συντριπτικά μεγάλο μέρος είτε να τηρεί βιβλία Α΄ και Β΄ κατηγορίας είτε να μην έχει καθόλου διαθέσιμα πληροφοριακά οικονομικά στοιχεία, γεγονός που έχει αντανάκλαση και στο κόστος χρήματος.

Η σχετική δράση επιδότησης επιτοκίου, όπως σημειώνει ο γενικός διευθυντής του ΤΕΜΠΜΕ κ. Αλέξανδρος Παπαρσένος, θα ενταχθεί ως ξεχωριστή δράση στο αντίστοιχο Μέτρο (2.10.2) του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και εκτιμάται πως θα ενεργοποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι, αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί το τεχνικό δελτίο και λάβει τις αναγκαίες εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο προϋπολογισμός της δράσης θα ανέλθει σε πρώτη φάση τα 20 εκατ. ευρώ και το ποσό της εθνικής συμμετοχής υπολογίζεται στα 6,6 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο θα αποτελέσει την κοινοτική δαπάνη. Το μέτρο θα αποτελέσει μια καινοτόμο πρωτοβουλία στο βαθμό που απαντά στο βασικό εμπόδιο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, δηλαδή τη μείωση του κόστους της χρηματοδότησης, ενώ παράλληλα θα αποτελέσει και ισχυρό κίνητρο για τη διοχέτευση των επιχειρηματικών σχεδίων μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου του ΤΕΜΠΜΕ από τις ίδιες τις τράπεζες.

Η πρωτοβουλία εκτιμάται ότι θα έχει πολλπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία, καθώς εκτός από παράγοντα ενίσχυσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω της μείωσης του κόστους αποπληρωμής των δανείων, θα συμβάλει στη μείωση των καταπτώσεων, εξέλιξη από την οποία ωφελημένοι θα είναι τόσο οι επιχειρήσεις όσο και το πιστωτικό σύστημα. Η διεθνής εμπειρία, όπως επισημαίνει ο κ. Παπαρσένος, δείχνει ότι η μείωση κατά 1 μονάδα του επιτοκίου δανεισμού οδηγεί στη μείωση κατά 4% της πιθανότητας κατάπτωσης των εγγυήσεων και συνεπώς η προωθούμενη μείωση έως και 4 μονάδες του επιτοκίου μπορεί να επιφέρει τη μείωση σε ποσοστό 12% περίπου των καταπτώσεων. Αυτό μεταφράζεται σε παράλληλη μείωση της ζημιάς και για τις ίδιες τις τράπεζες, που σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το ποσοστό των επισφαλειών τους διαμορφώνεται στο 7%, περίπου, των συνολικών χορηγήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή