Ευνοϊκή απόφαση της Ε.Ε. για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των μικρότερων νησιών

Ευνοϊκή απόφαση της Ε.Ε. για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των μικρότερων νησιών

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διευκόλυνση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των μικρότερων νησιών αναμένεται να βοηθήσει απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να τριπλασιάσει το όριο επιβατικής κίνησης κάτω του οποίου ισχύουν οι απλουστευμένες διαδικασίες ανάθεσης επιδοτούμενου μεταφορικού έργου.

Συγκεκριμένα, ενώ μέχρι τούδε οι διαδικασίες αυτές ίσχυαν μόνο για γραμμές με επιβατική κίνηση μικρότερη των 100 χιλιάδων επιβατών ετησίως, στο εξής το όριο αυξάνεται σε 300 χιλιάδες επιβάτες. Επιπλέον δε, επιτρέπεται η σύναψη συμβάσεων 12ετούς διάρκειας αντί των έξι ετών που ισχύουν σήμερα.

Στην πράξη, αυτό μεταφράζεται σε αύξηση των νησιών που καλύπτονται από τη διευκόλυνση αυτή από μόλις 1,8% της συνολικής επιβατικής κίνησης της ευρωπαϊκής ακτοπλοΐας σε 8%. Σημειώνεται ότι ήδη με τον κανόνα των 100 χιλιάδων επιβατών καλυπτόταν το 40% των νησιών της Ενωσης, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά.

Οπως τονίζει η Επιτροπή, στόχος της απόφασης είναι, μεταξύ άλλων, να ευθυγραμμισθούν οι σχετικοί κανόνες με την ευρύτερη νομοθεσία για το καμποτάζ και τις κρατικές βοήθειες.

Σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για θέματα Μεταφορών, Ζακ Μπαρό, τονίζει ότι «εγγυημένες και χαμηλού κόστους θαλάσσιες μεταφορές είναι κρίσιμες για τη διασφάλιση ικανοποιητικού επιπέδου διαβίωσης και εργασίας στους νησιώτες, ενώ με την απόφαση θα βελτιωθεί και η οικονομική βιωσιμότητα των ακτοπλοϊκών συνδέσεων με τα μικρότερα νησιά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή