Κινητικότητα στα «Ολυμπιακά Ακίνητα»

Κινητικότητα στα «Ολυμπιακά Ακίνητα»

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη κινητικότητα επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην «Ολυμπιακά Ακίνητα», καθώς αρκετοί διαγωνισμοί για τη μακροχρόνια μίσθωση ολυμπιακών εγκαταστάσεων βρίσκονται πλέον στην τελική ευθεία. Η διοίκηση της αρμόδιας εταιρείας για την μεταολυμπιακή αξιοποίηση των εγκαταστάσεων δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τη μέχρι τώρα ανταπόκριση του ιδιωτικού τομέα στους διαγωνισμούς που έχει προκηρύξει, αν και η παρουσία ξένων εταιρειών σε αυτούς χαρακτηρίζεται περιορισμένη.

Ο πρώτος διαγωνισμός που ολοκληρώθηκε αφορά την εγκατάσταση του Μπάντμιντον (8.200 τ.μ. το γήπεδο, εντός έκτασης 25 στρεμμάτων) στο Γουδί με την ένωση προσώπων των κ. Μιχαήλ Αδάμ – Γ. Γιώργα και Δημ. Κοντογιάννη να εξασφαλίζουν την εκμετάλλευση της εγκατάστασης με την επίσημη ανακοίνωση να πραγματοποιείται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Επίσης, στις αρχές της εβδομάδας αναμένεται να πραγματοποιηθεί η επιλογή του αναδόχου, με καθαρά πλειοδοτικά κριτήρια, για το κλειστό γυμναστήριο του Γαλατσίου το οποίο διεκδικούν δύο κοινοπραξίες (Ελληνική Τεχνοδομική ΤΕΒ-Ακτωρ ΑΤΕ και Ακροπόλ Χαραγκιώνης-Sonae Sierra).

Μέχρι σήμερα οι διαγωνισμοί που έχουν προσελκύσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα είναι αυτός για το Διεθνές Ραδιοτηλεοπτικό Κέντρο (IBC) επί της λεωφόρου Κηφισίας και για τη μαρίνα του Αγίου Κοσμά. Για την πρώτη εγκατάσταση ενδιαφέρον εξεδήλωσαν σε πρώτη φάση 10 κοινοπραξίες, με τη διοίκηση της «Ολυμπιακά Ακίνητα» να προκρίνει στην επόμενη φάση -που αφορά την υποβολή δεσμευτικών προτάσεων- επτά εταιρείες κοινοπραξίες: Αντέννα TV, J&P Αβαξ, Lamda Development, SGB Ελληνική Εταιρεία Ιδιοκατασκευών, Ελληνική Τεχνοδομική ΤΕΒ-Ακτωρ ATE, Sierra-Χαραγκιώνης και ΓΕΚ Συμμετοχών Ακινήτων Κατασκευών. Υπενθυμίζεται ότι το IBC παραχωρείται στο σύνολό του ή μερικώς για περίοδο τουλάχιστον 15 ετών, ενώ η συνολική επιφάνεια του ακινήτου αντιστοιχεί σε 53.835 τ.μ. ανωδομής με υπόγεια που θα μετατραπούν σε περίπου 1.700 θέσεις στάθμευσης. Οπως υποστήριξε ο υπουργός Πολιτισμού κ. Γ. Βουλγαράκης, σε πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή, έχει ήδη ολοκληρωθεί η εξέταση των δεσμευτικών τεχνικών προσφορών και εκκρεμούν το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών και η επιλογή του τελικού αναδόχου, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο. Σημειώνεται πάντως ότι για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση είναι πιθανόν να υπάρξουν περισσότεροι του ενός ανάδοχοι. Από την πλευρά της, πάντως, η «Ολυμπιακά Ακίνητα» δηλώνει ικανοποιημένη από τον αριθμό και την ποιότητα των εταιρειών που συμμετέχουν στον διαγωνισμό για μια «δύσκολη» εγκατάσταση λόγω της μεγάλης επιφάνειας και του ασαφούς χαρακτήρα της.

Η εγκατάσταση του Αγίου Κοσμά παραχωρείται για διάστημα 35-40 ετών και ικανοποίησε τις υψηλές προσδοκίες της «Ολυμπιακά Ακίνητα», προσελκύοντας στην πρώτη φάση του διαγωνισμού 13 εταιρείες-κοινοπραξίες, δικαιολογώντας τον τίτλο ενός εκ των «φιλέτων» του ολυμπιακού χαρτοφυλακίου λόγω του έντονου επιχειρηματικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει. Εξ αυτών, στη Β΄ φάση προκρίθηκαν μόλις πέντε -ένωση εταιρειών «S. Cape» (J&P Αβαξ ΓΕΚ Α.Ε., Βιομηχανικά Τεχνικά Εργα ΒΙΟΤΕΡ Α.Ε. και Μοτοδυναμική), Ιntrakat, Σείριος, Waterfront και ένωση προσώπων Εμπορική Ακίνητης Περιουσίας – Προμηθέας Gas AE – Αθηνά ΑΤΕ – Semora Investments Ltd- ενώ στόχος της «Ολυμπιακά Ακίνητα» είναι η επίσπευση των διαδικασιών που θα οδηγήσει σε επιλογή αναδόχου στις αρχές του καλοκαιριού.

Σημαντικό ενδιαφέρον, κυρίως από εταιρείες του κλάδου της ψυχαγωγίας και της εστίασης προέκυψε και για την εγκατάσταση του κανόε-καγιάκ στο Ελληνικό. Από τις πέντε εταιρείες-κοινοπραξίες που συμμετείχαν στην πρώτη φάση, συνεχίζουν οι τέσσερις -Village Roadshow Operations Hellas, Ιntradevelopment-Ιntrakat-Θρύλος A.E., Επιχειρήσεις Ηχου και Εικόνος A.E. (Αudiovisual)-Ελληνικά Ψυχαγωγικά Πάρκα και κ. Δημ. Κοντογιάννης και ΓΕΚ-J&Ρ Αβαξ-Βιοτέρ-Αqua Land Κορφού Γουότερπαρκ- ενώ ο διαγωνισμός χαρακτηρίστηκε από την απουσία τελικά του μεγάλου ονόματος από το εξωτερικό. Τέλος, στις αρχές της περασμένης εβδομάδας ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εγκατάσταση του Beach Volley, στον Ολυμπιακό Πόλο του Φαλήρου, με τη συμμετοχή επτά εταιρειών-κοινοπραξιών (Village Roadshow Operations Ελλάς, η ένωση προσώπων Everest A.E. και ΑΤΕΣΕ Α.Ε., η ένωση προσώπων ΓΕΚ Α.Ε.- J&P Αβαξ-ΒΙΟΤΕΡ Α.Ε. και οι γαλλικοί όμιλοι Altarea και SEPI S.A.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή