Επενδύσεις και στις ξένες αγορές για τα ταμεία

Επενδύσεις και στις ξένες αγορές για τα ταμεία

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα τοποθέτησης κεφαλαίων και σε αμοιβαία ξένων αγορών εξετάζουν τα υπουργεία Οικονομίας και Απασχόλησης στο πλαίσιο ορθολογικότερης διαχείρισης των αποθεματικών των ταμείων και αύξησης των αποδόσεών τους.

Ταυτοχρόνως, στα επιτελεία των δύο υπουργείων κερδίζει έδαφος η πρόταση για τη σύσταση Ειδικού Φορέα ή Εξειδικευμένης Μονάδας διαχείρισης της κινητής περιουσίας, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 23 δισ. ευρώ.

Ο φορέας θα έχει επιτελικό ρόλο και θα ελέγχει συστηματικά τις επιλογές και τις αποδόσεις των επενδύσεων. Βασικό έργο του θα είναι η παροχή συμβουλευτικής υψηλών αξιώσεων προς τα ταμεία. H τελική μορφή του Φορέα θα οριστικοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της μελέτης που θα κάνει, κατ’ εντολήν των συναρμόδιων υπουργών και του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, επιτροπή των τριών μερών.

Αξιοσημείωτη για την κινητικότητα που σημειώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Προστασίας, είναι και η πρόσφατη εγκύκλιος για τη δημιουργία ενιαίων κλιμακίων ελέγχου στο χώρο των δαπανών υγείας και όχι μόνο. Ειδικά στο χώρο του φαρμάκου, οι έλεγχοι θα γίνονται ενιαία για όλα τα ταμεία.

Εξίσου σοβαρή για το συμμάζεμα των δαπανών και της σπατάλης των ταμείων είναι η μηχανογράφηση των ασφαλιστικών ταμείων. Πρόκειται για διαρκή εκκρεμότητα, η οποία δεν πρόκειται να κλείσει εάν δεν διαμορφωθεί ένας ενιαίος μηχανισμός. Σε αυτό το επίπεδο αναμένονται εξελίξεις στο Κέντρο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του υπουργείου. Προκειμένου να λειτουργήσει ως ενοποιητικός μηχανισμός (μέσω του οποίου θα υπάρχει εικόνα για τις δαπάνες και τα στοιχεία όλων των ταμείων) δεν αποκλείεται να μετατραπεί σε Ανώνυμη Εταιρεία.

Για όλα αυτά υπάρχουν και μελέτες και σχέδια, για τα οποία είχε εργαστεί το δίδυμο N. Αγγελόπουλου – Δημ. Κωστόπουλου. Ωστόσο, ακρωτηριασμένο όπως ήταν από ουσιαστικές αρμοδιότητες, λόγω της πρακτικής του κ. Π. Παναγιωτόπουλου, προκατόχου του υπουργού Απασχόλησης, κ. Σ. Τσιτουρίδη, δεν κατόρθωσε να υλοποιήσει αυτό το έργο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή