ΕΒΔΟΜΑΔΑ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γ. Αλογοσκούφης: Η πλειονότητα των ΔΕΚΟ υπέγραψε μισθολογικές αυξήσεις 3%

Ο Γόρδιος δεσμός των ΔΕΚΟ με τα μισθολογικά φαίνεται να «λύνεται» όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης. Η πλειονότητα των ΔΕΚΟ ανταποκρίθηκε και υπέγραψε συμφωνίες για μισθολογικές αυξήσεις 3% εφέτος και 4% του χρόνου, ανέφερε ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, που δεν παρέλειψε να δώσει και μια μικρή παράταση, μέχρι την επόμενη εβδομάδα που θα συγκληθεί η αρμόδια διυπουργική επιτροπή. Σύμφωνα με δύο πίνακες που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομίας υπάρχουν 29 εταιρείες που είτε συμφώνησαν είτε έχουν δεσμευθεί να συμφωνήσουν και 15 άλλες, όπου οι συμφωνίες εκκρεμούν. Οι μισθολογικές αυξήσεις 3% εφέτος και 4% του χρόνου κινούνται παράλληλα, υπογράμμισε ο υπουργός, με συνολικές δαπάνες μισθοδοσίας 5% και 6% αντίστοιχα για τα δύο χρόνια. Εκτός από τις μισθολογικές αυξήσεις, οι αρχικές προθεσμίες (μέχρι τέλος Απριλίου) προέβλεπαν και επεμβάσεις στους κανονισμούς προσωπικού. Πάντως, στην περίπτωση του ΟΣΕ, που όπως έγραψε και η «Κ» της 12ης Μαΐου χορηγήθηκαν αυξήσεις πλέον του 10%, τρεις υπάρχοντες κανονισμοί προσωπικού παρέμειναν ως είχαν. Εκτός του ΟΣΕ, πρόσφατα ήταν και η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) που ανακοίνωσε συμφωνία με βάση τα όσα οριοθετούσε ο νόμος για τις ΔΕΚΟ. Να θυμίσουμε ότι ο σχετικός νόμος αφορά τις ελλειμματικές και εκτός χρηματιστηρίου ΔΕΚΟ, που γίνεται μια προσπάθεια να νοικοκυρευτούν και να βελτιώσουν τα οικονομικά τους. Παραδοσιακά ο χώρος των ΔΕΚΟ αποτελούσε τόπο ευνοϊκό για τα κομματικά και πολιτικά ρουσφέτια, που ήταν και η κύρια αιτία που οδηγήθηκαν πολλές ΔΕΚΟ στη σημερινή κατάσταση. Την επόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, θα συγκαλέσει την αρμόδια διυπουργική επιτροπή για τις ΔΕΚΟ, η οποία θα συγκεντρώσει τα τελικά στοιχεία για την πρόοδο που σημειώθηκε. Σε όσες ΔΕΚΟ δεν επιτευχθούν συμφωνίες, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα νομοθετήσει τις συγκεκριμένες αυξήσεις.

Ολοκληρώθηκε η μετακίνηση των πακέτων της Αγροτικής

Ολοκληρώθηκε χθες η μετακίνηση των πακέτων της Αγροτικής Τράπεζας από το ελληνικό Δημόσιο στους ξένους θεσμικούς επενδυτές. Συγκεκριμένα μεταβιβάστηκε το 7,17% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, δηλαδή 65.000.000 μετοχές, μέσω 38 πακέτων. H μεταβίβαση έγινε στην τιμή των 5,05 ευρώ ανά μετοχή, ενώ το Δημόσιο θα εισπράξει περί τα 330 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η JP Morgan Securities Ltd και UBS Limited ενήργησαν ως συνδιαχειριστές του βιβλίου προσφορών. Μετά την επιτυχημένη διάθεση των μετοχών το ποσοστό συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου στην Αγροτική περιορίζεται στο 75,7%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή