Ανοιγμα του ΣΕΒ σε νέους κλάδους

Ανοιγμα του ΣΕΒ σε νέους κλάδους

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο πρότυπο συλλογικής εκπροσώπησης αναζητεί ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας, με όχημα τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ). H τάση διεύρυνσης της επιχειρηματικής βάσης του ΣΕΒ, που εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της αλλαγής στο εσωτερικό της ελληνικής οικονομίας, αναμένεται να εκφραστεί στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου την ερχόμενη Τρίτη από το νέο πρόεδρο Δημήτρη Δασκαλόπουλο. O πρόεδρος του ομίλου εταιρειών της ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (Vivartia) αναμένεται να αναλάβει τα ηνία του Συνδέσμου, έχοντας διασφαλίσει την πλήρη συναίνεση της παλαιάς και νέας γενιάς επιχειρηματιών. Ενδεικτικό της συναίνεσης είναι η επιστροφή, σύμφωνα με πληροφορίες της οικογενείας Παπαλεξόπουλου (TITAN), στο διοικητικό συμβούλιο μέσω του υιού του πρώην προέδρου Θεόδωρου Παπαλεξόπουλου (1982-1988), Δημήτρη Παπαλεξόπουλου. Ενδεικτικό της προσαρμογής του Συνδέσμου στη μετεξέλιξη της ελληνικής οικονομίας είναι η είσοδος στο διοικητικό συμβούλιο του διευθύνοντος συμβούλου της Microsoft Hellas κ. Χρήστου Τσάγκος. Το ειδικό βάρος νέων κλάδων και κυρίως του τομέα των υπηρεσιών στην ελληνική οικονομία και η υποχώρηση της «κλασικής» βιομηχανίας τα τελευταία χρόνια υποχρεώνουν τον ΣΕΒ να επαναξετάσει τον ρόλο του ως συνδικαλιστικού φορέα. Θεωρείται μάλιστα σχεδόν βέβαιο ότι ήρθε η ώρα και της αλλαγής ονόματος του Συνδέσμου, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στην ευρύτερη εκπροσώπηση των επιχειρήσεων.

Ο νέος ρόλος του Συνδέσμου θα πρέπει να ενσωματώσει και μία ακόμη σημαντική αλλαγή που συντελείται στον χώρο των επιχειρήσεων. H μετεξέλιξή τους από καθαρά προσωποπαγείς ή οικογενειακές επιχειρήσεις σε επιχειρήσεις εταιρικής ευθύνης, που εκ των πραγμάτων έχει αποδυναμώσει τον ρόλο του επιχειρηματία αναδεικνύοντας τον ρόλο του μετόχου και των στελεχών διεύθυνσης. H πορεία της επιχείρησης είναι εκ των πραγμάτων ανεξάρτητη από τον βιολογικό κύκλο του επιχειρηματία. Μεγαλύτερη έμφαση στην επιχείρηση και στην επιχειρηματικότητα, ώστε να αναδειχθεί η αξία της και να φανεί στην πράξη η αποστασιοποίησή της από το κράτος, είναι το μήνυμα που σύμφωνα με πληροφορίες θα μεταφέρει προς τις επιχειρήσεις ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ από το βήμα της γενικής συνέλευσης.

Ο επιχειρηματικός κόσμος θα κληθεί να κινηθεί πρωτίστως με «εσωστρέφεια» αλλά και να βρει νέες μορφές «εξωστρέφειας» που να ακουμπάνε στην κεκτημένη ίδια δυναμική. Θα κληθούν επίσης να λειτουργούν υπακούοντας στους νόμους της αγοράς. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει πρώτα να εφαρμόζουν δίκαια τους υφιστάμενους νόμους, για να μπορούν να διεκδικούν νέους, φέρεται να είναι η φιλοσοφία του νέου προέδρου του ΣΕΒ. O κ. Δασκαλόπουλος αναμένεται μάλιστα να εμφανισθεί ως πρώτος διδάξας αυτής της γραμμής από τη νέα του θεσμική θέση. Οπως έχουμε πληροφορηθεί, δεν αναμένεται να προβεί σε καμία διεκδίκηση, αλλά και σε καμία κριτική προς την κυβέρνηση, εγκαινιάζοντας μια νέα στάση της διοίκησης του ΣΕΒ απέναντι στο κράτος, αφού είθισται από το βήμα αυτό να τίθενται σε ετήσια βάση σειρά αιτημάτων του επιχειρηματικού κόσμου, άλλοτε ήπια και άλλοτε πιο σκληρά. Βασικός αποδέκτης της ομιλίας Δασκαλόπουλου θα είναι ο επιχειρηματικός κόσμος. Εμφαση θα δοθεί στην ανάγκη βελτίωσης της παραγωγικότητας μέσω του εκσυγχρονισμού, αλλά και στην ανάγκη συνεργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους.

Τα πρόσωπα

Ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος θα αποχωρήσει από το προεδρείο του ΣΕΒ έπειτα από έξι συνεχή χρόνια θητείας. O διάδοχός του φαίνεται ότι έχει διασφαλίσει στήριξη για τέσσερα χρόνια με πολλές πιθανότητες διεκδίκησης προεδρίας για δύο ακόμη έτη. H εταιρεία του κ. Κυριακόπουλου θα εκπροσωπηθεί στον Σύνδεσμο από τον διευθύνοντα σύμβουλου κ. Ευθύμιο Βιδάλη. Στα νέα πρόσωπα του Συνδέσμου είναι επίσης, πέραν του κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλου (TITAN) και του κ. Χρήστου Τσάγκος (Microsoft), ο κ. Γιαννακόπουλος από τον Ομιλο Μυτιληναίου και ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Παναγιώτης Καβουλάκος.

Από το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΒ αποχωρούν ο κ. Τίτος Κομνηνός (ΣΕΛΜΑΝ) και ο κ. Νίκος Βουγιουκλής (Θράκη). O κ. Θεόδωρος Φέσσας, ιδιοκτήτης της InfoQuest, αφήνει τη θέση του γενικού γραμματέα για να αναλάβει καθήκοντα αντιπροέδρου. Αντίστοιχα καθήκοντα αναλαμβάνει ο κ. Θανάσης Λαβίδας, ενώ καθήκοντα αντιπροέδρου θα αναλάβει και νέο πρόσωπο, το οποίο δεν είχε αποφασιστεί μέχρι το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής.

Από τον σύνδεσμο αποχωρεί και ο κ. Ιωάννης Δραπανιώτης και τη θέση του ως γενικού διευθυντή αναλαμβάνει ο κ. Διονύσης Νικολάου, στενός συνεργάτης του κ. Δασκαλόπουλου και στέλεχος των επιχειρήσεων ΔΕΛΤΑ.

Θα πρέπει τέλος να αναφερθεί ότι ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, που αναμενόταν να εισέλθει στον ΣΕΒ, δεν θα συμμετάσχει τελικά μετά τις εξελίξεις στον χώρο των εταιρείων ΔΕΛΤΑ – CHIPITA.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή