Ανεμος αισιοδοξίας για την οικονομία

Ανεμος αισιοδοξίας για την οικονομία

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε ο πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής στη χθεσινή γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Ο κ. Καραμανλής παρέθεσε σειρά μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, που δείχνουν βελτίωση του κλίματος. Η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ, η συρρίκνωση της ανεργίας, η αύξηση της απορρόφησης κοινοτικών πόρων, η διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας ήταν μερικά από τα βασικά μεγέθη που παρέθεσε ο πρωθυπουργός χθες στην ομιλία του, τεκμηριώνοντας τη βελτίωση του κλίματος της ελληνικής οικονομίας. Υπογράμμισε για μια ακόμη φορά την προσήλωση της κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες «εγγυώνται ασφαλή και ταχύρρυθμη αναπτυξιακή τροχιά, σ’ ένα υγιές δημοσιονομικό περιβάλλον» και έδωσε έμφαση στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για μείωση φορολογικών συντελεστών, αποκατάσταση της αξιοπιστίας της κεφαλαιαγοράς, αντικειμενικό και διαφανές πλαίσιο για τα δημόσια έργα κ.ά.

Την ανάγκη ενός νέου οράματος για την οικονομία, μέσω του επαναπροσδιορισμού του ρόλου των επιχειρήσεων, του κράτους και των εργαζομένων επισήμανε ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ Δημ. Δασκαλόπουλος. Ο κ. Δασκαλόπουλος κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους σε «κοινό προβληματισμό και σε κοινή προσπάθεια». Πρότεινε τη δημιουργία μιας Μόνιμης Ομάδας Εργασίας ΣΕΒ και ΓΣΕΕ για να αποτελέσει ένα μόνιμο βήμα συνεργασίας, ανεξάρτητο από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ υποστήριξε ότι η ανάγκη νέου οράματος περνάει πρωτίστως από τον επαναπροσδιορισμό της ίδιας της επιχείρησης. «H σύγχρονη επιχείρηση καινοτομεί, παράγει πλούτο, δημιουργεί θέσεις εργασίας, εφαρμόζει τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης, έχει συνείδηση της κοινωνικής ευθύνης», τόνισε ο κ. Δασκαλόπουλος, οριοθετώντας ένα νέο επιχειρηματικό πρότυπο που θα πρέπει να εκπροσωπεί ο ΣΕΒ. Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης στην ομιλία του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, ο οποίος το πρώτο τρίμηνο του 2006 επιταχύνθηκε φτάνοντας το 4%, και αυτό παρά την έντονη άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Ελπιδοφόρα έκθεση για τη βιομηχανία

Ανάκαμψη της ελληνικής βιομηχανίας και ιδιαίτερα των κλάδων χημικών προϊόντων, μη μεταλλικών ορυκτών και βασικής μεταλλουργίας, προβλέπει στην έκθεσή του ο ΣΕΒ. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα κρατάει τα σκήπτρα της γραφειοκρατίας αλλά και της ακρίβειας μεταξύ των χωρών της E.E.-15 σε ό,τι αφορά την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή