Νέο όραμα για την επιχειρηματικότητα

Νέο όραμα για την επιχειρηματικότητα

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα νέο όραμα για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, η πραγμάτωση του οποίου περνάει μέσα από τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου των επιχειρήσεων, του κράτους και των εργαζομένων και της δυναμικής συναίνεσης όλων στον κοινό στόχο, πρόβαλε από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας K. Παπούλια, του πρωθυπουργού K. Καραμανλή και κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων, ο κ. Δασκαλόπουλος κάλεσε εκ μέρους του ΣΕΒ σε «κοινό προβληματισμό και σε κοινή προσπάθεια όλους τους κοινωνικούς εταίρους» και δεσμεύτηκε για λογαριασμό του ότι «θα συμβάλει με το δικό του πρόγραμμα δράσης και πρωτοβουλιών, με τις δικές του ιδέες και προτάσεις για την αδήριτη ανάγκη επαναπροσδιορισμού του μέλλοντός μας».

Η ανάγκη αυτή περνάει πρωτίστως από τον επαναπροσδιορισμό της ίδιας της επιχείρησης. «H σύγχρονη επιχείρηση καινοτομεί, παράγει πλούτο, δημιουργεί θέσεις εργασίας, εφαρμόζει τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης, έχει συνείδηση της κοινωνικής ευθύνης», τόνισε ο κ. Δασκαλόπουλος οριοθετώντας ένα νέο επιχειρηματικό πρότυπο που θα πρέπει να εκπροσωπεί ο ΣΕΒ. «Αυτή τη σημαία της σύγχρονης επιχείρησης σηκώνει σήμερα ο ΣΕΒ, ως ο κεντρικός σύνδεσμος των δυνάμεων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας» συμπλήρωσε, δίνοντας και το στίγμα της μετεξέλιξής του από Σύνδεσμο Βιομηχανιών σε εργοδοτικό σύνδεσμο.

Ο κ. Δασκαλόπουλος εμφάνισε τον ΣΕΒ να αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο κοινωνικό πρότυπο που εισηγείται, αναγνωρίζοντας πλήρως τις ευθύνες του. «Εχουμε τα ίδια δικαιώματα, αλλά αυξημένες υποχρεώσεις σε σχέση με τους άλλους κοινωνικούς εταίρους έναντι του τόπου» τόνισε και συμπλήρωσε «είμαστε έτοιμοι να επιδιώξουμε τη δημιουργία μόνιμων καναλιών επικοινωνίας με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, τις άλλες εργοδοτικές οργανώσεις και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών» για όλα τα θέματα που άπτονται της ανάγκης εκσυγχρονισμού της κοινωνίας, από την ανταγωνιστικότητα μέχρι την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Εκφράζοντας την άποψη ότι οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι έχουν μόνο κοινά συμφέροντα, πρότεινε τη δημιουργία μιας Μόνιμης Ομάδας Εργασίας ΣΕΒ και ΓΣΕΕ για να αποτελέσει ένα μόνιμο βήμα συνεργασίας, ανεξάρτητο από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. «Απευθυνόμενος προς την ηγεσία του συνδικαλισμού, δεν διστάζω να πω ότι, σε πολλές περιπτώσεις, στη σχέση μας επικράτησαν τα λίγα που μπορούν, προσωρινά, να μας χωρίζουν και όχι τα πολλά που μακροπρόθεσμα μας ενώνουν, κι αυτό είναι μια κοινή μας αποτυχία» τόνισε ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ.

Από πλευράς της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης στην ομιλία του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, που όπως είπε «παρά τα κινδυνολογικά σενάρια για ύφεση και έκρηξη της ανεργίας μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 2005, έφτασε στο 3,7% από τους υψηλότερους στην Ευρωζώνη. Το πρώτο τρίμηνο του 2006 επιταχύνθηκε φτάνοντας το 4% και αυτό παρά την έντονη άνοδο των τιμών του πετρελαίου».

Η θητεία του νέου διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΒ, που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες που διεξήχθησαν χθες κατά τη διάρκεια της πρωινής κλειστής συνεδρίασης, θα είναι διετούς διάρκειας. Καθήκοντα αντιπροέδρων ανέλαβαν οι Ευλογημένος Ευριπίδης, Καραμούζης Νίκος, Κυριαζής Χάρης, Μητρογιαννοπούλου Δήμητρα, Σπηλιόπουλος Βασίλης και Φέσσας Θεόδωρος. Γενικός Γραμματέας ανέλαβε ο Θανάσης Λαβίδας και ταμίας ο Γιάννης Ταβουλάρης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή