K. Καραμανλής: Αποδίδει καρπούς η οικονομική πολιτική

K. Καραμανλής: Αποδίδει καρπούς η οικονομική πολιτική

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας απέστειλε χθες ο πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής κατά την ομιλία του στην ανοιχτή συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών. Παραθέτοντας δείκτες, ποσοστά και αριθμούς, ο πρωθυπουργός μίλησε για απτή αλλαγή του κλίματος μέσω συγκροτημένου σχεδίου πορείας, που παραμερίζει την ανασφάλεια και δημιουργεί συνθήκες σταθερότητας και βιώσιμης ανάπτυξης. Ταυτοχρόνως, έκανε νέο άνοιγμα προς τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς της χώρας για στενή και ειλικρινή συνεργασία, και επανέλαβε τη διαρκή βούληση της κυβέρνησης για σύγκρουση με μετωπικές νοοτροπίες και συντηρητικές αντιλήψεις που, όπως είπε, παρεμπόδιζαν, για χάρη κομματικών σκοπιμοτήτων, την εγχώρια επιχειρηματικότητα.

Ειδικότερα, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε αναλυτικά στους εξής δείκτες:

– Υποχώρηση, για πρώτη φορά από την ένταξη της Ελλάδος στην ΟΝΕ, του δημόσιου ελλείμματος, σε ποσοστό κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι το δημόσιο έλλειμμα αποδείχθηκε, τελικά, πενταπλάσιο εκείνου που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό του 2004, αλλά και υπερδιπλάσιο του ανώτατου ορίου της Ευρωζώνης.

– Αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας, ο οποίος είναι υπερδιπλάσιος του μέσου όρου της Ζώνης του Ευρώ. Το 2005 έφτασε στο 3,7% του ΑΕΠ, έναντι μέσου όρου 1,3% στην Ευρωζώνη, και το πρώτο τρίμηνο του 2006 άγγιξε το 4%.

– Ανοδική πορεία του δείκτη οικονομικού κλίματος, ο οποίος από τον περασμένο Δεκέμβριο ώς τον Μάρτιο κατέγραψε άνοδο εφτά ποσοστιαίων μονάδων, έναντι τριών στην Ευρωζώνη.

– Κατάθεση περίπου 1.900 επενδυτικών προτάσεων από την ημέρα εφαρμογής του νέου αναπτυξιακού νόμου, οι οποίες προσεγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ και έχουν, ήδη, εγκριθεί περισσότερες από τις μισές.

– Δημιουργία 28.500 επιχειρήσεων περισσότερες απ’ όσες έκλεισαν μέσα στο 2005.

– Αύξηση κατά 5% των επενδύσεων στο πρώτο τρίμηνο του νέου χρόνου, έναντι μείωσης γύρω στο 1%, κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου χρόνου.

– Θεαματική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Οικονομίας, που έως πρόσφατα υποχωρούσε δραματικά.

– Αύξηση του ρυθμού απορρόφησης κοινοτικών πόρων, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα», από το 14,5%, στο 44,5%.

– Ανοδική πορεία των εξαγωγών.

– Μείωση της ανεργίας το 2005 παρά την αρνητική μεταολυμπιακή συγκυρία, κάτω από το 10%.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε για μια ακόμη φορά την προσήλωσή του στις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες «εγγυώνται ασφαλή και ταχύρρυθμη αναπτυξιακή τροχιά, σ’ ένα υγιές δημοσιονομικό περιβάλλον» και έδωσε έμφαση στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για μείωση φορολογικών συντελεστών, αποκατάσταση της αξιοπιστίας της κεφαλαιαγοράς, αντικειμενικό και διαφανές πλαίσιο για τα δημόσια έργα κ.ά. Κλείνοντας, συνεχάρη τον απερχόμενο πρόεδρο του ΣΕΒ κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλο και καλωσόρισε τον διάδοχό του Δημ. Δασκαλόπουλο, προσβλέποντας, όπως είπε, σε στενή συνεργασία, με νέες ιδέες και νέα δυναμική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή