Διευρύνεται το χάσμα των επιτοκίων

Διευρύνεται το χάσμα των επιτοκίων

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοίγει η «ψαλίδα» των επιτοκίων μεταξύ καταθέσεων και χορηγήσεων στην Ελλάδα, όταν στις υπόλοιπες χώρες της Ζώνης του Ευρώ κλείνει, παρά την άνοδο των επιτοκίων του ευρώ.

Ετσι, ο Ελληνας καταναλωτής επιβαρύνεται με σχεδόν τη διπλάσια «ψαλίδα» επιτοκίων μεταξύ καταθέσεων και χορηγήσεων. Αυτό σημαίνει μικρότερες αποδόσεις στις καταθέσεις και μεγαλύτερο κόστος δανεισμού, σε σχέση με τον αντίστοιχο καταναλωτή της Ευρωζώνης. Ταυτόχρονα, σημαίνει μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους για τις τράπεζες.

Συμπεράσματα

Τα συμπεράσματα από τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για τα επιτόκια που ισχύουν στην Ευρωζώνη είναι εντυπωσιακά:

1. Οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν σχεδόν ολόκληρη την άνοδο των ευρωπαϊκών επιτοκίων στα αντίστοιχα των δανείων και να αφήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια των καταθέσεων. Αντίθετα, οι ευρωπαϊκές τράπεζες αύξησαν λίγο τα επιτόκια καταθέσεων, ενώ τα επιτόκια των δανείων στις περισσότερες περιπτώσεις παρέμειναν αμετάβλητα ή σημείωσαν μικρή μείωση.

2. Η μέση διαφορά μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και καταναλωτικών δανείων στην Ελλάδα κυμαίνεται μεταξύ 7 και 10 ποσοστιαίων μονάδων και στην Ευρωζώνη μεταξύ 5 και 6 ποσοστιαίων μονάδων.

3. Η μέση διαφορά μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα κυμαίνεται μεταξύ 2,5 και 4 ποσοστιαίων μονάδων και στην Ευρωζώνη μεταξύ 2,4 και 3 ποσοστιαίων μονάδων.

4. Σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά δάνεια, η μεγαλύτερη «ψαλίδα», σε σχέση με την Ευρωζώνη, παρατηρείται μεταξύ νέων καταθέσεων και νέων δανείων.

5. Αντίθετα, στα καταναλωτικά δάνεια, η μεγαλύτερη «ψαλίδα» παρατηρείται μεταξύ επιτοκίων στο σύνολο των καταθέσεων και στο σύνολο των δανείων.

6. Τα προγράμματα μεταφοράς υπολοίπων σε κάρτες και δάνεια φαίνεται ότι συνέβαλαν σημαντικά στη μείωση της «ψαλίδας» μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων, κυρίως στην καταναλωτική πίστη.

Τα επιτόκια

Τα επιτόκια καταθέσεων στη Ζώνη του Ευρώ αυξήθηκαν οριακά τον Μάρτιο, σε σχέση με τον Ιανουάριο. Ενδεικτικά, το μέσο επιτόκιο για τις νέες καταθέσεις με διάρκεια μέχρι ένα έτος αυξήθηκε σε 0,76%, έναντι 0,73% τον Ιανουάριο. Στο σύνολο των καταθέσεων διάρκειας μέχρι δύο έτη αυξήθηκε στο 2,16% από 2,01%.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το αντίστοιχο επιτόκιο στην Ελλάδα παρέμεινε σταθερό στο 0,93% και για το σύνολο των καταθέσεων αυξήθηκε κατά 0,03% της μονάδας και διαμορφώθηκε σε 2,45%.

Τα επιχειρήματα

Από την πλευρά τους οι τράπεζες υποβαθμίζουν τα συμπεράσματα, ισχυριζόμενες ότι:

1. Οι μεγαλύτερες επιτοκιακές διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης εξηγούνται κυρίως από τα υψηλότερα λειτουργικά έξοδα, τις υψηλότερες αποσβέσεις των ελληνικών τραπεζών και τον υψηλότερο πληθωρισμό, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

2. Η διαφορά ανάμεσα στα ελληνικά και ευρωπαϊκά επιτόκια χορηγήσεων έχει μειωθεί από 7 μονάδες το 1998 σε 1,2 μονάδες το 2004.

3. Στην τελευταία σύγκριση με τα ευρωπαϊκά επιτόκια του Μαρτίου που δημοσίευσε η ΕΚΤ, δεν ελήφθησαν υπόψη οι τελευταίες αναπροσαρμογές στις οποίες προχώρησαν μετά την τελευταία αύξηση των επιτοκίων του ευρώ τον Μάρτιο. Κι αυτό διότι τα στοιχεία της Τράπεζης της Ελλάδος με τα οποία συγκρίνονται, αφορούν σε επιτόκια μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι τότε οι τράπεζες προχώρησαν σε αυξήσεις των κυμαινόμενων επιτοκίων στα δάνεια, σε μειώσεις στα σταθερά επιτόκια των στεγαστικών και σε μικρές αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων.

Τον Φεβρουάριο

Ωστόσο, αν συγκριθούν τα ελληνικά με τα ευρωπαϊκά επιτόκια τον Φεβρουάριο, η εικόνα δεν είναι καλύτερη για τον Ελληνα καταναλωτή, καθώς η «ψαλίδα» ήταν σε πολλές περιπτώσεις μεγαλύτερη. Επίσης, στα ευρωπαϊκά επιτόκια καταθέσεων παρατηρείται σταδιακή αύξηση και στα επιτόκια δανείων σταδιακή μείωση από τον Φεβρουάριο. Κάτι το οποίο δεν συνέβη ακριβώς την ίδια περίοδο στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή