Παραίτηση Δ. Κωστόπουλου μετά τις δηλώσεις για το σκάνδαλο του Χ.Α.

Παραίτηση Δ. Κωστόπουλου μετά τις δηλώσεις για το σκάνδαλο του Χ.Α.

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλος θόρυβος προκλήθηκε από τη χθεσινή δήλωση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Δ. Κωστόπουλου. «Γνωρίζαμε ότι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και το περιβάλλον τους χειραγωγούσαν το χρηματιστήριο και διοικητές τραπεζών έπαιζαν με μετοχές θυγατρικών. Είχαμε συγκεκριμένα στοιχεία, αλλά δεν τα φέραμε στην επιφάνεια με εντολή του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης…». Ο ίδιος αργότερα σε διευκρινίσεις που έδωσε, επεσήμανε ότι «η στάση του πρωθυπουργού υπαγορεύθηκε από τις αντικειμενικές δυσκολίες και τα εμπόδια που προκάλεσε η κυβέρνηση Σημίτη». «Οσο δεν έχουμε τεκμηριωμένα τα αδικήματα δεν μπορούμε να δείχνουμε με το δάκτυλο κάποιον», φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσε ο κ. Κωστόπουλος σε χθεσινή τηλεοπτική εκπομπή.

Ο κ. Κωστόπουλος πρόσθεσε ακόμη ότι όσα συνέβησαν στη Σοφοκλέους αποτελούν το μεγαλύτερο έγκλημα από τη σύσταση του ελληνικού κράτους καθώς έχασε τις αποταμιεύσεις της μία ολόκληρη γενιά Ελλήνων. Οι επίμαχες δηλώσεις του κ. Κωστόπουλου έγιναν σε ημερίδα που διοργάνωσε ο ΣΜΕΧΑ με το ερώτημα εάν είναι αντισυνταγματικός ο ν. 2843 του 2000 που απαγορεύει να διαθέτουν χρηματιστηριακούς κωδικούς οι βουλευτές και επεκτάθηκε με νέο νόμο (3213/2003) για ευρωβουλευτές, γενικούς γραμματείς περιφερειών, νομάρχες, δημάρχους, προέδρους οργανισμών ΝΠΔΔ και δημοσίων οργανισμών, δικαστικούς.

Σε μια χρονική περίοδο που η Δικαιοσύνη διερευνά τα παίγνια του 1999 μέσα από τις μετοχές-φούσκες και το ευρύ επενδυτικό κοινό συνεχίζει να απέχει από το Χ.Α. καθώς η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι δεν έχουν αποδοθεί οι ευθύνες εκεί όπου αναλογούν, οι χρηματιστές ζητούν να επιτραπεί στους βουλευτές να πραγματοποιούν χρηματιστηριακές πράξεις εκτός βέβαια από τους υπουργούς και υφυπουργούς Οικονομίας, τα διοικητικά συμβούλια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, του Χ.Α. και της ΔΕΚΑ.

Πληροφορίες, πάντως, από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναφέρουν ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής της χρηματιστηριακής νομοθεσίας που απαγορεύει το άνοιγμα κωδικών σε πολιτικούς.

Στην ημερίδα συμμετείχαν πολιτικοί από τα κόμματα της Βουλής, ενώ υπήρξε και η εισήγηση του καθηγητή της Νομικής Σχολής Ν. Αλιβιζάτου, ο οποίος υποστήριξε ότι εκτός των περιπτώσεων που προαναφέραμε στην αρχή του κειμένου, «το μέτρο της απόλυτης απαγόρευσης είναι δυσανάλογο με τον επιδιωκόμενο σκοπό, αφού ούτε η θέση ούτε οι αρμοδιότητές τους παρέχουν δυνατότητα επιρροής στην απρόσκοπτη λειτουργία του Χρηματιστηρίου».

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας εισηγητής ήταν ο βουλευτής Φθιώτιδας Ηλίας Καλλιώρας, ο οποίος δήλωσε ότι το κείμενο του κ. Αλιβιζάτου είναι εύπεπτο και αποδίδει το πρόβλημα που υπάρχει, αλλά από την άλλη πλευρά είπε ο κ. Καλλιώρας η χρονική στιγμή δεν είναι κατάλληλη για αλλαγή του νόμου. Παράλληλα, ο κ. Καλλιώρας αποκάλυψε ότι μέσα στο καλοκαίρι ακολουθούν άλλα 3 ν/σ για την ενίσχυση της διαφάνειας στο Χ.Α. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει διαφάνεια σε τρεις κλάδους, τον Τύπο, τη Βουλή και τον κόσμο των επιχειρήσεων, καθώς είναι εικονικό το πόθεν έσχες που υπάρχει σήμερα και δεν γίνεται πραγματικός έλεγχος και πρόσθεσε ότι η Σοφοκλέους δεν είναι μηχανισμός διανομής χρήματος άλλα συγκέντρωσης χρήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή