Υψηλότερη η επιβάρυνση της εργασίας στην Ελλάδα

Υψηλότερη η επιβάρυνση της εργασίας στην Ελλάδα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σημαντική φορολογική επιβάρυνση της εργασίας στην Ελλάδα αλλά, αντιστρόφως, την ιδιαίτερα χαμηλή επιβάρυνση των επενδύσεων, καταδεικνύει συγκριτική μελέτη των φορολογικών συστημάτων στην Ευρώπη που έδωσε χθες στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε μια απλή αντιπαραβολή των ισχυόντων ανωτάτων φορολογικών συντελεστών της φορολογίας φυσικών προσώπων και της εταιρικής φορολογίας, η Ελλάδα κατατάσσεται για μεν την πρώτη στις χαμηλότερες θέσεις της κοινοτικής φορολογικής ιεραρχίας, για δε την εταιρική φορολογία κάπως υψηλότερα. Συγκεκριμένα, στη φορολογία των φυσικών προσώπων, η Ελλάδα με ανώτατο συντελεστή 40%, βρίσκεται κάτω και του ευρωπαϊκού μέσου όρου (41%) και του αντιστοίχου της Ζώνης Ευρώ και στην πράξη μόνο διαπιστωμένοι φορολογικοί παράδεισοι όπως τα κράτη της Βαλτικής, η Κύπρος ή το Λουξεμβούργο έχουν ουσιωδώς χαμηλότερο ανώτατο συντελεστή. Τον χαμηλότερο συντελεστή στην Ευρώπη έχει η Σλοβακία με 19%, ενώ τον υψηλότερο η Δανία με 59%, ακολουθούμενη από τη Σουηδία με 56,6%.

Εταιρική φορολογία

Στην εταιρική φορολογία από την άλλη, με 29% η Ελλάδα ξεπερνάει τον μέσο όρο της Ενωσης (25,9%), ενώ υπολείπεται ελάχιστα του μέσου όρου της Ευρώπης των 25 (29,7%). Απόλυτος φορολογικός παράδεισος εδώ είναι η Κύπρος με μόλις 10%, ενώ στο άλλο άκρο, τον υψηλότερο συντελεστή επιβάλλει η Γερμανία με 38,6%.

Ομως, οι ανώτατοι συντελεστές δεν αποκαλύπτουν την πλήρη εικόνα και γι’ αυτό η Επιτροπή χρησιμοποιεί έναν άλλο δείκτη, εκείνον της πραγματικής φορολογικής επιβάρυνσης σε τρεις κατηγορίες οικονομικής δραστηριότητας, την εργασία, την κατανάλωση και το κεφάλαιο, που η Ελλάδα κατατάσσεται λίγο υψηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου στη φορολογία της εργασίας και αρκετά χαμηλότερα στη φορολογία του κεφαλαίου, ενώ ιδιαίτερα χαμηλή είναι και η φορολογική επιβάρυνση της κατανάλωσης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ως «φορολογική επιβάρυνση εργασίας» νοείται εδώ το σύνολο των φόρων και εισφορών που επιβαρύνουν την εργασία τόσο σε ό,τι αφορά τον εργαζόμενο όσο και τον εργοδότη, ενώ η επιβάρυνση του κεφαλαίου περιλαμβάνει τη φορολόγηση των επενδύσεων και περιουσιών επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Τα στοιχεία στη συγκεκριμένη περίπτωση αφορούν το 2004.

Συνολικά, με πραγματική φορολογική επιβάρυνση της εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών, ύψους 37,9% (από 34,1% το 1995), η Ελλάδα βρίσκεται υψηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου (35,9%) ξεπερνώντας 16 από τους 24 εταίρους της στην Ενωση. Αντιθέτως, αναδεικνύεται σε πραγματικό φορολογικό παράδεισο σε ό,τι αφορά την επιβάρυνση του κεφαλαίου, ιδιωτικού και εταιρικού, με επιβάρυνση μόλις 17% (από 12,1% το 1995), που είναι κατά πολύ η χαμηλότερη στην Ευρώπη με εξαίρεση τα τρία βαλτικά κράτη που δεν υπερβαίνουν το 10%.

Τέλος, στη φορολογία της κατανάλωσης η Ελλάδα με 17,5% βρίσκεται πάλι στις χαμηλότερες θέσεις στην Ενωση, απέχοντας κατά τέσσερις μονάδες του μέσου όρου της Ευρωζώνης και σχεδόν πέντε από τον μέσο όρο της Ενωσης των 25.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή