Αυξημένο το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις Συμπράξεις

Αυξημένο το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις Συμπράξεις

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδυτικά σχέδια ύψους 850 εκατ. ευρώ έχουν προσελκύσει, μέχρι τώρα, οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), όπως ανέφερε χθες σε ημερίδα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης. Οι εξελίξεις δημιουργούν αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο και ανακουφίζουν τον βεβαρημένο εθνικό προϋπολογισμό.

Οι προτάσεις εκτός του τομέα της παιδείας, αφορούν την υγεία, την πρόνοια καθώς και τον χώρο της δικαιοσύνης. Το υπουργείο Οικονομίας κατακλύζεται καθημερινά και από προτάσεις των ΟΤΑ που αποστέλλουν σωρεία σχεδίων, τα οποία επιθυμούν να χρηματοδοτήσουν μέσω των ΣΔΙΤ.

Χθες, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου μίλησε για τον θεσμό των ΣΔΙΤ, στη διάρκεια ημερίδας που διοργανώθηκε από δικηγορικό γραφείο σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Οι Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα προσφέρουν, σημείωσε ο υπουργός, τη δυνατότητα στο Δημόσιο να αξιοποιήσει τα πλέον σύγχρονα μέσα για την παροχή δημοσίων αγαθών προς τους πολίτες. Τούτο, κατά τον ίδιο, γίνεται αξιοποιώντας τα κεφάλαια, την τεχνογνωσία και τον δυναμισμό του ιδιωτικού τομέα.

Μέσω των ΣΔΙΤ δίνεται μια ακόμα διέξοδος στα επενδυτικά κεφάλαια των ιδιωτών και μεταφέρεται σημαντική τεχνογνωσία από τον ιδιωτικό τομέα στον δημόσιο, σημείωσε ο υπουργός, για να προσθέσει ότι με τον συγκεκριμένο τρόπο το Δημόσιο θα αποκτήσει ένα πρόσθετο εργαλείο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του.

Οι Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα δεν είναι κάτι το καινούργιο στην παγκόσμια οικονομία. Εφαρμόζονται σε άλλες χώρες εδώ και πολλά χρόνια και άπτονται πολλών τομέων της οικονομίας. Η σωρευμένη εμπειρία καταδεικνύει ότι οι χώρες που εφαρμόζουν τις ΣΔΙΤ έχουν αποκομίσει σημαντικά οφέλη.

Επεξηγώντας τη χρήση των ΣΔΙΤ στην κατασκευή έργων σχολείων ή νοσοκομείων, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε μεταξύ άλλων: «Εργα, όπως είναι τα νοσοκομεία και τα σχολεία, μπορούν πλέον να κατασκευασθούν και να συντηρούνται με ιδιωτικά κεφάλαια. Το Δημόσιο αναλαμβάνει την αποπληρωμή τους σε βάθος χρόνου και την παρακολούθηση της τήρησης των συμβατικών υποχρεώσεων. Επιτυγχάνεται έτσι η έγκαιρη και αποτελεσματική απόδοση των έργων ή των υπηρεσιών στους πολίτες και προκύπτουν μεγάλα οφέλη για την οικονομία γενικότερα».

Ειδική γραμματεία

Την υπόθεση των ΣΔΙΤ παρακολουθεί η ειδική γραμματεία που έχει συσταθεί και στοχεύει:

1) Στην προώθηση έργων ΣΔΙΤ με ενημέρωση των τοπικών φορέων, των περιφερειών και των υπουργείων για τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που προσφέρει το νέο πλαίσιο.

2) Στην υποστήριξη των εμπλεκόμενων φορέων μέσα από την παροχή υπηρεσιών διοικητικής μέριμνας.

3) Στην τεκμηρίωση με χρηματοοικονομικές μελέτες για το αν συμφέρει να γίνει ένα έργο με ΣΔΙΤ ή με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά και για τη σκοπιμότητά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή