Οργιο εισφοροδιαφυγής 1,8 δισ. ευρώ στο ΙΚΑ

Οργιο εισφοροδιαφυγής 1,8 δισ. ευρώ στο ΙΚΑ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ποσό του 1,8 δισ. ευρώ ετησίως αποτιμά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων το ύψος της εισφοροδιαφυγής στο IKA. Στο υπέρογκο ποσό των 3 δισ. ευρώ υπολογίζει, συμπεριλαμβανομένων και των πρόσθετων τελών, το σύνολο των οφειλών προς το Ιδρυμα, ενώ το 2002 δεν υπερέβαιναν τα 2,2 δισ. ευρώ. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ κ. Χρ. Κόκκαλης, 1 στους 6 εργαζομένους παραμένει ανασφάλιστος και 1 στις 7 επιχειρήσεις είναι αναπόγραφη. Από τους ελέγχους, κατά το πρώτο τετράμηνο του 2006 σε 6.090 επιχειρήσεις, διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν απογραφεί 870. Από τους 15.833 εργαζομένους στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, 2.686 ήταν ανασφάλιστοι.

Ελεγκτικά κέντρα

Οπως σημείωσαν οι συνδικαλιστές του IKA, από τα 13 ελεγκτικά κέντρα για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, λειτουργούν μόλις 4 με μειωμένο προσωπικό.

Τόσο ο κ. Κόκκαλης όσο και ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ στο IKA κ. Σμυρλής εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην προωθούμενη ρύθμιση για τις οφειλές που υπερβαίνουν ένα συγκεκριμενο ποσό. Εκαναν λόγο για «σκανδαλώδη ευνοϊκή μεταχείριση στους οφειλέτες διότι παρέχει τη δυνατότητα να εξοφλήσουν σε 10 χρόνια και μετά διαδοχικές ρυθμίσεις να παραγραφούν».

Ηπιότερη ήταν η κριτική της ΠΟΣΕ – IKA για τους ρυθμούς εκσυγχρονισμού του φορέα. Οπως αναφέρθηκε, μόνο 100 υποκαταστήματα εχουν ενταχθεί στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα σε σύνολο 300, ενώ παραμένει προβληματικός και ο χρόνος έκδοσης συντάξεων.

Στο μόνο θέμα που φαίνεται ότι και δημοσίως η ΠΟΣΕ συμφωνεί με τη διοίκηση του IKA είναι η κάλυψη των οργανικών θέσεων. Χαρακτηρίστηκε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ιδρύματος, καθώς οι κενές θέσεις ανέρχονται σε 3.570 σε σύνολο 12.448. Επίσης, ιδιαίτερο πρόβλημα δημιουργούν και οι αποχωρήσεις λόγω ανασφάλειας για τις εξελίξεις στο συνταξιοδοτικό. Μόνο το πρώτο τρίμηνο του έτους συνταξιοδοτήθηκαν 100 υπάλληλοι, όταν ο μέσος ετήσιος ρυθμός αποχώρησης είναι οι 200 αποχωρήσεις. Παράλληλα, όπως σημείωσαν «αυξάνεται ο όγκος των συναλλαγών σε τέτοιο σημείο, ώστε οι υπάλληλοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των ασφαλισμένων». Στα τρία μεγαλύτερα υποκαταστήματα του IKA (Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά) η έλλειψη προσωπικού κυμαίνεται από 30% έως 35%. Αναφερόμενοι δε στον χρόνο έκδοσης των συντάξεων, οι συνδικαλιστές του IKA ανέφεραν ότι η καθυστέρηση στην έκδοση σύνταξης φτάνει και τους 18 μήνες. Υπενθυμίζεται ότι στο IKA γίνονται ημερησίως 300.000 συναλλαγές. Οι ασφαλισμένοι ανέρχονται σε 2,5 εκατομμύρια άτομα, οι συνταξιούχοι σε 865.000. Το σύνολο των δικαιούχων περίθαλψης ξεπερνάει τα 5.500.000. Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν και τον ιδιαίτερο ρολο του IKA και τη σημασία ολοκλήρωσης της μηχανογράφησης. Θα αποτελέσει το κυρίαρχο ζήτημα, καθώς προετοιμάζεται η λειτουργία ειδικού κέντρου το οποίο θα είναι σε θέση να ενημερώνει έγκαιρα για την ασφαλιστική ιστορία των δικαιούχων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή