Κινητικότητα και μεγάλες επενδύσεις στην ενέργεια

Κινητικότητα και μεγάλες επενδύσεις στην ενέργεια

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη κινητικότητα και προσέλκυση επενδύσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ παρατηρείται στην ελληνική αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η εισηγμένη εταιρεία Χ. Ρόκκας, η οποία ελέγχεται από τον ισπανικό όμιλο Iberdrola, ανακοίνωσε χθες επενδυτικό σχέδιο ύψους 2,4 δισ. ευρώ για την εγκατάσταση 44 αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 1.636 MW και τη διασύνδεση των νησιών Χίου και Μυτιλήνης.

Στο μεταξύ, μεγάλο επενδυτικό σχέδιο για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε νησιά προωθούν επίσης από κοινού οι Ομιλοι Κοπελούζου και Σαμαρά. Το επενδυτικό σχέδιο των Ομίλων Κοπελούζου – Σαμαρά που κατατέθηκε προς αδειοδότηση στη PAE, αναφέρεται σε προϋπολογισμό 700 εκατ. ευρώ και προβλέπει εγκατάσταση αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 400 MW στα νησιά Ανδρο, Τήνο, Πάρο, Νάξο και τη διασύνδεσή τους μέσω Σύρου με το Λαύριο. Παράλληλα, επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ προβλέπει στο επενδυτικό της πρόγραμμα και η ΔΕΗ, εντάσσοντας για πρώτη φορά δυναμικά τον τομέα αυτό στη στρατηγική της. Τα έργα χρηματοδοτούνται σε ποσοστό 50% και καθιστούν τις επενδύσεις των ΑΠΕ στα νησιά βιώσιμες, ενώ οι παραγωγοί θα μπορούν μέσω των διασυνδέσεων με το ηπειρωτικό σύστημα να πουλάνε ενέργεια στην ημερήσια αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή