Οι περυσινές αυξήσεις έπληξαν και την περιφέρεια

Οι περυσινές αυξήσεις έπληξαν και την περιφέρεια

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τιμές των κατοικιών στην περιφέρεια μπορεί να παραμένουν αισθητά χαμηλότερες σε σύγκριση με το λεκανοπέδιο της Αττικής, αλλά ταυτόχρονα εμφανίζονται σημαντικά ενισχυμένες σε σχέση με τα τέλη του 2004. Η τεχνητή ζήτηση που προκλήθηκε από τον φόβο των καταναλωτών εν όψει της αύξησης των αντικειμενικών αξιών αλλά και τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων οδήγησε σε αυξήσεις τιμών και στις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας, που κατά μέσο όρο εκτιμώνται στο 10%. Για το τρέχον έτος, η κυριάρχη εκτίμηση των παραγόντων της αγοράς σε κάθε γωνιά της χώρας είναι ότι η ζήτηση θα σημειώσει κάμψη σε σχέση με το 2005, κάτι όμως που θεωρείται λογικό, δεδομένου ότι η περυσινή δεν ήταν μια συνηθισμένη χρονιά για την αγορά κατοικίας. Η μειωμένη ζήτηση πάντως δεν αναμένεται να πιέσει τις τιμές των νεόδμητων σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ ταυτόχρονα τα περιθώρια για περαιτέρω σημαντικές αυξήσεις δείχνουν να εξαντλούνται. Πλέον, στην ελληνική περιφέρεια η μέση τιμή πώλησης των νεόδμητων διαμερισμάτων κινείται μεταξύ των 1.700 και 1.800 ευρώ ανά τ.μ,. ενώ αξιοσημείωτη είναι η αύξηση του αριθμού των μεζονετών, κυρίως σε νέες περιοχές που δημιουργούνται από εντάξεις στα σχέδια πόλης.

Θεσσαλονίκη

Σημαντικές ομοιότητες με την αγορά κατοικίας της Αθήνας εμφάνισε και αυτή της Θεσσαλονίκης, καθώς σημαντικός αριθμός νοικοκυριών επηρεάστηκε από τις επικείμενες αλλαγές στη φορολογία με αποτέλεσμα να επισπεύσει την αγορά της κατοικίας του. Στο επίκεντρο της αυξημένης ζήτησης βρέθηκαν, όπως αναμενόταν, τα νεόδμητα διαμερίσματα, κυρίως στις ανατολικές περιοχές της πόλης, με αποτέλεσμα την ενίσχυση των τιμών πώλησης κατά 10% σε μέσους όρους.

«Το 2005 δεν ήταν μια συνηθισμένη χρονιά για την αγορά κατοικίας, καθώς δημιουργήθηκε μια τεχνητή ζήτηση για λόγους που πλέον όλοι γνωρίζουμε. Οι περιοχές που ξεχώρισαν ήταν στα ανατολικά της πόλης και εντός πολεοδομικού συγκροτήματος, δηλαδή περιοχές όπως το Χαριλάου, η Καλαμαριά ή η Τούμπα», τονίζει ο κ. Νίκος Μανομενίδης, πρόεδρος του συλλόγου μεσιτών Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον κ. Μανομενίδη, η μέση τιμή πώλησης του τ.μ. για τα νεόδμητα διαμερίσματα κινείται πλέον μεταξύ των 2.000 και 2.100 ευρώ ανά τ.μ. Αντίστοιχη αύξηση πάντως, τόσο στη ζήτηση όσο και στις τιμές πώλησης καταγράφεται και στα μεταχειρισμένα διαμερίσματα. Μάλιστα, ο πρόεδρος των μεσιτών της Θεσσαλονίκης εκτιμά ότι η ζήτηση για μεταχειρισμένες κατοικίες θα αυξάνει με το πέρασμα του χρόνου, λόγω κυρίως του χαμηλότερου κόστους. Οσοι επιθυμούν μια σχετικά οικονομική επιλογή για αγορά κατοικίας στη συμπρωτεύουσα θα πρέπει να κινηθούν στη δυτική είσοδο της πόλης και πιο συγκεκριμένα στο Κορδελιό ή στην περιοχή Μοναστηρίου, όπου η τιμή του τ.μ. κινείται στα 1.500 ευρώ/τ.μ.

Ηράκλειο

Η αγορά κατοικίας στη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης δεν μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση στη φρενίτιδα που επικράτησε το 2005 στην κτηματαγορά. Η ζήτηση αυξήθηκε σημαντικά και σύμφωνα με την πρόεδρο των μεσιτών Ηρακλείου – Ανατολικής Κρήτης κ. Αρτεμη Μαυράκη, ο όγκος των πράξεων ενισχύθηκε κατά 30% σε σχέση με το 2004.

Αντίστοιχα, οι τιμές πώλησης νεόδμητων διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 25%, απόρροια της έντονης ζήτησης, κυρίως σε περιοχές με νέες εντάξεις στο σχέδιο. Ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση σήμερα εμφανίζουν οι περιοχές Αη Γιάννης, Θέρισσος, Κορώνη Μέγαρα, Κηπούπολη με τις τιμές να κινούνται μεταξύ 2.100 και 3.000 ευρώ/τ.μ., αναλόγως την τοποθεσία και την ποιότητα κατασκευής.

Πάτρα

«Οι αυξήσεις στις τιμές των νεόδμητων διαμερισμάτων στην πόλη της Πάτρας κινήθηκαν μεταξύ 5% και 10%, ανάλογα με την τοποθεσία και την ποιότητα κατασκευής. Θα χαρακτήριζα τα συγκεκριμένα ποσοστά, ως περιορισμένες αυξήσεις σε σχέση με την κινδυνολογία που αναπτύχθηκε στην ελληνική κτηματαγορά πέρυσι και διαμορφώθηκε η εικόνα ότι από τις αρχές του 2006 η αγορά νεόδμητης κατοικίας θα γίνει άπιαστο όνειρο για τον μέσο Ελληνα», δηλώνει ο κ. Κωνσταντίνος Κοπανιτσάνος, μεσίτης που δραστηριοποιείται στην αχαϊκή πρωτεύουσα και παράλληλα είναι αντιπρόεδρος του ελληνικού τμήματος του διεθνούς οργανισμού FΙΑΒCΙ.

Πλέον, στην Πάτρα η μέση τιμή πώλησης νεόδμητων διαμερισμάτων εκτιμάται στα 1.800 ευρώ ανά τ.μ., ενώ η ζήτηση κατανέμεται ομοιόμορφα στις διάφορες περιοχές. Πάντως, ξεχωρίζουν το κέντρο της Πάτρας, κυρίως η περιοχή στα Ψηλά Αλώνια και η Αγία Σοφία, καθώς και η βόρεια πλευρά της πόλης προς την πλευρά τη θάλασσας. Με ταχείς ρυθμούς αναπτύσσεται η περιοχή της Αρόης, που λόγω του υψώματος προσφέρει θέα, κάτι που πάντα πληρώνεται ακριβότερα. Υψηλές τιμές, που σε μερικές περιπτώσεις υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ ανά τ.μ., και νέες κατασκευές εντοπίζονται στην περιοχή Πελεκάνος. Σαφώς φθηνότερες επιλογές, μεταξύ των 1.300 και 1.400 ευρώ ανά τ.μ. προσφέρουν οι περιοχές των Ζαρουλέικων, πρώην εργατική περιοχή της Πάτρας, και η Αγία Τριάδα, αμφότερες στο νότιο τμήμα της πόλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή