Το προφίλ των δύο εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο

Το προφίλ των δύο εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία που εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν αυτή του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς. Κατά την περίοδο της εισαγωγής της, τον περασμένο Ιούνιο, η αξία του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της εταιρείας εκτιμήθηκε σε 62,4 εκατ. ευρώ, ενώ το μέγεθός τους ξεπερνάει τα 100.000 τ.μ. Σε αυτά περιλαμβάνονται κτίρια γραφείων, υποκαταστήματα μισθωμένα από την Τράπεζα Πειραιώς σε κεντρικά σημεία, ακόμα και σταθμός αυτοκινήτων στο Μαρούσι. Πρόσφατα στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας προστέθηκε και το εμπορικό-οικιστικό συγκρότημα Cosmopolis που έχει αναπτύξει ο όμιλος εταιρειών real estate της Τράπεζας Πειραιώς στην πόλη της Κομοτηνής. Οι αρχικές εκτιμήσεις της διοίκησης της Πειραιώς ΕΕΑΠ αναφέρουν ότι οι ετήσιες μερισματικές αποδόσεις από τη δραστηριότητα της εταιρείας θα κυμαίνονται μεταξύ 6% και 7%. Σύμφωνα με την πολιτική της εταιρείας, τα διαθέσιμα της Πειραιώς ΕΕΑΠ θα επενδύονται κατά τουλάχιστον 80% σε επαγγελματικά ακίνητα εισοδήματος, 10% σε κινητές αξίες και 10% σε τραπεζικές καταθέσεις. Η εταιρεία μπορεί να επενδύσει σε ακίνητα στην Ελλάδα ή στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η έτερη παρουσία επενδυτικής εταιρείας στον κλάδο των ακινήτων και πλέον πρόσφατη είναι αυτή της Eurobank Properties. Η μετοχή της νέας ΕΕΑΠ πραγματοποίησε το ντεμπούτο της στο Χ.Α. στις αρχές του περασμένου Απριλίου. Το χαρτοφυλάκιο της Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ περιλαμβάνει 27 εμπορικά ακίνητα με συνολική ή προς μίσθωση επιφάνεια 165.307 τ.μ., ενώ η αξία του υπερβαίνει τα 271 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την αποτίμηση του ΣΟΕ στα τέλη του 2005. Σύμφωνα με τον διευθυντή επενδύσεων της εταιρείας κ. Γ. Χρυσικό, πρόκειται για ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο μεικτής χρήσεως. Το 60% καλύπτεται από γραφειακούς χώρους εκμισθωμένης επιφάνειας 92.100 τ.μ., εκτιμώμενης αξίας 162,7 εκατ. ευρώ και με ετήσια απόδοση 8%. Τα καταστήματα, επιφανείας 14.531 τ.μ. και με απόδοση 7,2%, καλύπτουν το 20% της συνολικής αξίας, ενώ οι αποθηκευτικοί χώροι επιφανείας 165.307 τ.μ. καλύπτουν το 11% του χαρτοφυλακίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή