Δυναμική ανάπτυξη προβλέπει ο ΟΟΣΑ

Δυναμική ανάπτυξη προβλέπει ο ΟΟΣΑ

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρή ανάπτυξη μέσω αύξησης των επενδύσεων και μείωση του ελλείμματος καταγράφει η έκθεση του ΟΟΣΑ, που δημοσιοποιείται μεθαύριο Τρίτη στο Παρίσι, πριν από τη σύνοδο του Οργανισμού. Θέμα της συνόδου είναι ο συντονισμός των προσπαθειών για ενίσχυση της παγκόσμιας ανάπτυξης και θα προεδρεύσει ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ είναι θετική για την ελληνική οικονομία, που ισορροπεί ανάμεσα στην ανάγκη να μπει τάξη στα δημόσια οικονομικά και στην «υποχρέωση» να διατηρήσει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης.

Για το 2006 ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα αυξηθεί με ρυθμό 3,7%, ενώ για το 2007 προβλέπει ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης της ανάπτυξης θα κινηθεί στα επίπεδα του 3,6%.

Βασική παράμετρος της ανάπτυξης στην Ελλάδα είναι για τον διεθνή οργανισμό οι επενδύσεις, που εκτιμάται ότι θα αυξηθούν με ρυθμό 4,1% εφέτος και 4,6% το 2007. Ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί σε μέσα επίπεδα στο 3,3% εφέτος, ενώ το 2007 ο ΟΟΣΑ προβλέπει κάμψη στα επίπεδα του 3%.

Ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι το δημόσιο έλλειμμα θα περιοριστεί στα επίπεδα του 3% εφέτος, για να ανεβεί στο 3,3% του χρόνου.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου υπογραμμίζουν ότι για το έλλειμμα του 2007 ο ΟΟΣΑ κάνει τις ίδιες περίπου υποθέσεις εργασίας με αυτές που περιείχαν οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο αντίλογος σε αυτές, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, είναι ότι τα στοιχεία για το 2007 δεν ενσωματώνουν τις σχεδιαζόμενες οικονομικές πολιτικές, οι οποίες έχουν ως κεντρικό άξονα τον περιορισμό των κρατικών δαπανών.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει και κάμψη της ανεργίας στα επίπεδα του 9,7% από 10% εφέτος, ενώ για το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 7,8% του ΑΕΠ εφέτος και στο 7,6% του χρόνου.

Υψηλόβαθμα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, σχολιάζοντας την έκθεση, επεσήμαναν ότι «είναι σαφής η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, η οποία διαπιστώνεται και από τους αρμόδιους οικονομικούς οργανισμούς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή