Εύσημα από ΟΟΣΑ για την οικονομική πολιτική

Εύσημα από ΟΟΣΑ για την οικονομική πολιτική

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιβάλλον ισχυρής ανάπτυξης με μείωση της ανεργίας, κάμψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και αύξηση των επενδύσεων καταγράφει για τη διετία 2006 και 2007 η έκθεση του ΟΟΣΑ που δίνεται στη δημοσιότητα μεθαύριο Τρίτη στο Παρίσι. Η έκθεση υποδεικνύει την ανάγκη να συνεχισθούν οι προσπάθειες για ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας, που σχετίζονται με την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, αλλά και την προώθηση των αναγκαίων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

Στο Παρίσι μεθαύριο Τρίτη ξεκινά η ετήσια σύνοδος του οργανισμού, που αποσκοπεί να εντοπίσει τρόπους και εργαλεία για να επιτευχθεί συντονισμός των οικονομικών πολιτικών, με στόχο να διαχυθούν σε όσο μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου οι καλές οικονομικές συνθήκες. Της συνόδου θα προεδρεύσει ο Ελληνας πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής και το γεγονός αυτό έχει θέσει σε συναγερμό το υπουργείο Οικονομίας εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία μεταδίδουν την αίσθηση ότι κάτι αλλάζει προς θετική κατεύθυνση. Ενθαρρυντικό στοιχείο, η ισχυρή ανάπτυξη που επιμένει, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις που ήθελαν μέχρι πρόσφατα την ανάπτυξη να βυθίζεται εξαιτίας της μεταολυμπιακής απραγίας. Προϋπόθεση για να συνεχισθεί και να γίνει μόνιμη η ανάπτυξη θεωρείται από τον διεθνή οικονομικό οργανισμό η συνέχιση της προσπάθειας που γίνεται την τελευταία διετία.

Κρίσιμη παράμετρος της ανάπτυξης στην Ελλάδα είναι για τον διεθνή οργανισμό οι επενδύσεις, που εκτιμάται ότι θα αυξηθούν με ρυθμό 4,1% φέτος και 4,6% το 2007.

Για το 2006 ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα αυξηθεί με ρυθμό 3,7%, ενώ για το 2007 προβλέπει ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης της ανάπτυξης θα κινηθεί στο επίπεδο του 3,6%.

Ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί σε μέσο επίπεδο στο 3,3% εφέτος, ενώ το 2007 ο ΟΟΣΑ προβλέπει κάμψη στο επίπεδο του 3%. Ο διεθνής οργανισμός εκτιμά σχετικά με το δημοσιονομικό έλλειμμα ότι θα περιορισθεί στο επίπεδο του 3% εφέτος, για να ανεβεί στο 3,3% του χρόνου.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου υπογραμμίζουν ότι για το έλλεμμα του 2007 ο ΟΟΣΑ κάνει αντίστοιχες προβλέψεις με εκείνες που περιείχαν οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αντίλογος υπάρχει, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, που εξηγούν ότι στις εκτιμήσεις για το 2007 δεν έχουν συμπεριλάβει τις σχεδιαζόμενες οικονομικές πολιτικές, κεντρικό στοιχείο των οποίων είναι ο περιορισμός των κρατικών δαπανών.

Θετικά μυνήματα εκπέμπει ο ΟΟΣΑ και για το ζήτημα της ανεργίας που αποτελεί μεγάλη πληγή για την κοινωνία. Η ανεργία, κατά τον διεθνή οργανισμό, θα μειωθεί στο επίπεδο του 9,7% το 2007, από 10% το 2006.

Πληγή, εκτός της ανεργίας, συνιστά και το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας. Τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για το ύψος του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών δείχνουν ότι θα διαμορφωθεί στο επίπεδο του 7,8% του ΑΕΠ το 2006, για να υποχωρήσει ελαφρά στο 7,6% την επόμενη χρονιά.

Το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών απεικονίζει, κατά τον ΟΟΣΑ, την υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, η οποία δυνητικά μεταφράζεται σε υστερότερο χρόνο σε μείωση της απασχόλησης.

Η ανταγωνιστικότητα, κατά τον ΟΟΣΑ, απαιτεί διαρθρωτικές αλλαγές, που αλλάζουν τη δομή της οικονομίας και την καθιστούν περισσότερο ευέλικτη και αποτελεσματική.

Ο ΟΟΣΑ προτείνει μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, αγορά εργασίας, αλλά και μεγαλύτερη απελευθέρωση των αγορών αγαθών και υπηρεσιών. Ο διεθνής οργανισμός εμφανίζεται να διάκεινται ευνοϊκά απέναντι στις αλλαγές που προωθούνται στις ΔΕΚΟ, καθώς αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι του δημόσιου τομέα. Θετικά αντιμετωπίζει επίσης και τις αλλαγές στο ασφαλιστικό των τραπεζών, που κινείται στο πλαίσιο των γενικότερων μεταρρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Στην Ελλάδα το θέμα της ανταγωνιστικότητας προσεγγίζεται περισσότερο σοβαρά τα τελευταία χρόνια και όλοι συμφωνούν ότι απαιτούνται διαρθωτικές αλλαγές. Κοινός τόπος και θλιβερή διαπίστωση είναι ότι η προώθηση των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων έχει πολιτικό κόστος, που τρομάζει τις κυβερνήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή