Η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής και τα διλήμματα των ταμείων

Η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής και τα διλήμματα των ταμείων

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπροστά σε διλήμματα βρίσκονται τα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία, αρμοδιότητας του υπουργείου Απασχολησης και Κοινωνικής Προστασίας. Εν όψει της επικείμενης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας καλούνται να αποφασίσουν τη στάση που θα τηρήσουν στη Γενική Συνέλευση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, αλλά κυρίως να εξετάσουν τη δυνατότητα διατήρησης του υψηλού ποσοστού που κατέχουν. Ομως πρακτικά έχουν πολύ μικρά περιθώρια κινήσεων. Το νομοθετικό πλαίσιο θέτει πλαφόν για το ποσοστό μετοχών που μπορουν να κατέχουν. Επίσης δεν επιτρέπεται η δανειοδότηση των ταμείων της Εθνικής Τράπεζας από κεφάλαιά της για συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. H κατάσταση των αγορών, αλλά και οι σαφείς δηλώσεις του υπουργού Απασχόλησης κ. Τσιτουρίδη για μη έγκριση δανείων για αγορά μετοχών, οριοθετούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο καλούνται να αποφασίσουν τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία αποτελούν την πιο συμπαγή ομάδα μετόχων της ΕΤΕ.

Αλλαγή στάσης σε δύο μήνες

Τα χειροκροτήματα για την εξαγορά της τουρικικής Finensbank από την Εθνική Τράπεζα μετατράπηκαν σε λιγότερο από δύο μήνες σε… γκρίνια. Το παρασκήνιο της μικροπολιτικής και η ξαφνική υποχώρηση του χρηματιστηρίου ήταν οι αιτίες ή οι αφορμές για την αμφισβήτηση του εγχειρήματος, με πρωταγωνιστές τους υπαλλήλους της Εθνικής Τράπεζας και στελέχη του ΠΑΣΟΚ;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή