Δοκιμάζεται η μεγάλη συμφωνία

Δοκιμάζεται η μεγάλη συμφωνία

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δοκιμάζονται οι αντοχές της μεγάλης συμφωνίας για την εξαγορά της τουρκικής Finansbank από την Εθνική Τράπεζα. H μέγγενη της πολιτικής, η ξαφνική μεγάλη πτώση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, η αιφνίδια κρίση της τουρκικής οικονομίας και η ακραία αντίδραση των συνδικαλιστών της Εθνικής, οι οποίοι «επιβάλλουν» τη συνδιοίκηση της τράπεζας απειλούν με κατάρρευση την ιστορική συμφωνία.

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας (ΣΥΕΤΕ) ελέγχοντας το 6,2% των μετοχών της τράπεζας φαίνεται αποφασισμένος να απαιτήσει την αναβολή της σημερινής κρίσιμης συνέλευσης για την αύξηση κεφαλαίου χωρίς την οποία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η εξαγορά. H κίνηση του ΣΥΕΤΕ μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση έως και 30 ημέρες τη διαδικασία, ενώ στελέχη της ETE μεταδίδουν ότι πλέον μπορεί να εκτροχιαστεί το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της συμφωνίας με μοιραίες επιπτώσεις. Σημειώνεται, οι μέτοχοι που ζητούν την αναβολή της συνέλευσης είναι αυτοί που επιλέγουν το πότε, εντός 30 ημερών από την αναβολή, θα πραγματοποιηθεί η νέα συνέλευση. O ΣΥΕΤΕ ζητεί τη διατήρηση του ελληνικού χαρακτήρα της τράπεζας καθώς και την οικονομική διευκόλυνση των ταμείων για τη συμμετοχή τους στην αύξηση. Τα περί συνωμοσίας για την άλωση της ETE πάντως από ξένους δεν έχουν καμία λογική βάση. Είναι προφανές ότι αν οι ξένοι ήθελαν να αναλάβουν τον έλεγχο της ETE θα κατέθεταν το 40% των μετοχών που ελέγχουν και θα όριζαν τις τύχες της τράπεζας. Αντίθετα, οι ξένοι αδιαφορούν πλήρως για τα διοικητικά της ETE και είναι χαρακτηριστικό ότι η διοίκηση της τράπεζας προσπαθεί εδώ και 2 μήνες να συγκεντρώσει την απαιτούμενη απαρτία για να εγκριθεί η αύξηση.

Ο σοβαρότερος κίνδυνος για την εξαγορά είναι η κατάσταση στις διεθνείς αγορές. Χθες συνεχίστηκαν οι πιέσεις, και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση, στις διεθνείς αγορές, δημιουργώντας έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο τερματισμού του τριετούς ανοδικού κύκλου των χρηματιστηρίων. Μια ισχυρή διορθωτική πτώση μπορεί να ανατρέψει το σχεδιασμό της διοίκησης της Εθνικής για την υλοποίηση της γιγαντιαίας αύξησης κεφαλαίου, ύψους 3 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα αντληθεί από ξένους επενδυτές. Σοβαρές επιπτώσεις στη χρηματιστηριακή συμπεριφορά της μετοχής της ETE έχει η εναντίωση του ΣΥΕΤΕ στη διοίκηση καθώς οι ξένοι ρευστοποιούν μαζικά αντιδρώνας στην ιδιότυπη ομηρεία της διοίκησης. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών αν τελικά ο ΣΥΕΤΕ μπλοκάρει τη σημερινή συνέλευση τότε η αντίδραση των ξένων μετόχων θα είναι εντονότατη.

Ισχυρές ανακατατάξεις δημιουργεί και η σφοδρή επίθεση στελεχών του ΠΑΣΟΚ εναντίον του επικεφαλής της Εθνικής κ. Τάκη Αράπογλου, την οποία ακολούθησαν και οι συνδικαλιστές της τράπεζας. Αφορμή για την επίθεση δεν ήταν η εξαγορά, αλλά η άρνηση του κ. Αράπογλου να ενημερώσει τη Βουλή. Για το θέμα αυτό ασκείται κριτική στον κ. Αράπογλου. Αν και αναγνωρίζεται ότι τυπικά έχει δίκιο, υπογραμμίζεται ότι με την άρνησή του να παραστεί στη Βουλή υποδαύλισε τις αντιδράσεις, με αποτέλεσμα μια τυπική ενημέρωση ολίγων ωρών να μετατραπεί σε μείζον θέμα πολιτικής εκμετάλλευσης από την αντιπολίτευση. Αρνητικά επηρεάζουν και οι πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, οι οποίες δημιουργούν ερωτήματα για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή