Μαζική φυγή ξένων από Σοφοκλέους

Μαζική φυγή ξένων από Σοφοκλέους

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνθήκες πανικού και γενικού ξεπουλήματος, σ’ όλο το φάσμα των μετοχών, επικράτησαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Σοφοκλέους. Μαύρη Δευτέρα για το ελληνικό χρηματιστήριο με τους ξένους θεσμικούς αλλά και εγχώρια ασφαλιστικά ταμεία να ρευστοποιούν σαν να μην υπάρχει αύριο. Σε μια από τις μεγαλύτερες «βουτιές» της τελευταίας πενταετίας, ο γενικός δείκτης υποχώρησε κατά 5,92%. Αφορμή για την πτώση ήταν οι πιέσεις στα διεθνή χρηματιστήρια και η χθεσινή αντίδραση της Σοφοκλέους απλώς επιβεβαίωσε τον φόβο των επενδυτών ότι οι αλλοδαποί θεσμικοί σε περιόδους αναταράξεων σπεύδουν να εγκαταλείψουν τις αναδυόμενες αγορές και τις λιγότερο ώριμες, όπως θεωρείται η Ελλάδα. Το κλίμα επιβαρύνθηκε περαιτέρω εξαιτίας της έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης για τη συμφωνία εξαγοράς της τουρκικής Finansbank από την Εθνική.

Από τις 9 Μαΐου 2006, που έχει ξεκινήσει αυτή η δραματική πτώση, έχουν χαθεί περισσότερα από 22 δισ. ευρώ από τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Ο γενικός δείκτης έχει απολέσει το 16% της αξίας του. Οι δέκα από τις 11 τελευταίες συνεδριάσεις ήταν πτωτικές και ουδείς είναι σε θέση να πει με σιγουριά πότε η αγορά θα ξαναβρεί την ισορροπία της. Πάντως, το χθεσινό κλείσιμο με τις δεκάδες ανεκτέλεστες εντολές πώλησης σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, προϊδεάζει για το σημερινό άνοιγμα.

Περίπου 200 μετοχές σημείωσαν απώλειες του 6%, ενώ οι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες βυθίστηκαν. Η χθεσινή εικόνα-κραχ της Σοφοκλέους αποτυπώνεται πλήρως στην εικόνα των μεγάλων τραπεζικών μετοχών. Συγκεκριμένα η Εθνική υποχώρησε κατά 7,89%, ενώ έφθασε να χάνει πάνω από 9%, η Eurobank κατά 6,85% και η Εμπορική Τράπεζα κατά 6,69%.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται πλέον στη δημόσια εγγραφή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που ξεκινά αύριο καθώς και στα αποτελέσματα τριμήνου των εισηγμένων που θα ανακοινωθούν έως το τέλος του μήνα.

Οπως υπογραμμίζουν χρηματιστηριακοί παράγοντες, η εικόνα στη Σοφοκλέους παραμένει ρευστή, καθώς όλα εξαρτώνται από την τάση που λαμβάνουν οι ξένοι επενδυτές από τις διεθνείς εξελίξεις. Κατέχοντας σχεδόν το 43% της κεφαλαιοποίησης της Σοφοκλέους τα ξένα funds είναι οι κυρίαρχοι των συναλλαγών και της χρηματιστηριακής τάσης.

Δοκιμάζεται η συμφωνία Εθνικής – Finansbank

Εν μέσω συμπληγάδων βρίσκεται η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία εμφανίζεται στη σημερινή γενική συνέλευση σε κλίμα πολιτικά φορτισμένο και με τη Σοφοκλέους να δέχεται ισχυρά πλήγματα εξαιτίας της αρνητικής διεθνούς συγκυρίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σύλλογος εργαζομένων της τράπεζας αναμένεται, εκτός απροόπτου, να ζητήσει παράταση 10 – 15 ημερών για τη λήψη απόφασης στο θέμα της αύξησης κεφαλαίου, ύψους τριών δισ. ευρώ, για την εξαγορά της τουρκικής Finansbank. Χθες ανέβασε τους τόνους και η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά καθησυχαστικός εμφανίστηκε από το Παρίσι ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης. Οι αντοχές της μεγάλης συμφωνίας δεν δοκιμάζονται μόνο από την ακραία αντίδραση των συνδικαλιστών, αλλά και από την αιφνίδια κρίση της τουρκικής οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή