Διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά κατάρτισης

Διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά κατάρτισης

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό αμφισβήτηση τίθεται το θεσμικό μονοπώλιο του ΟΑΕΔ στην τοποθέτηση ανέργων σε θέσεις εργασίας, και διεκδίκησης κοινοτικών πόρων. Ταυτοχρόνως, εξετάζονται τρόποι ενίσχυσης της θέσης των κοινωνικών εταίρων σε ρόλους ευθύνης.

Ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, μιλώντας χθες σε αναπτυξιακό συνέδριο για τη διαμόρφωση του πολιτικών που θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΚΠΣ την περίοδο 2007-2013, προανήγγειλε «τον επαναπροσδιορισμό κάποιων πτυχών της δράσης του ΟΑΕΔ με στόχο την ποιοτική τους αναβάθμιση».

Το περιεχόμενο των αλλαγών που ανακοίνωσε ο κ. Τσιτουρίδης, εξειδίκευσε στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων. O κ. K. Τσουτσοπλίδης κατέστησε σαφές ότι, η νέα στρατηγική για την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων της περιόδου 2007-2013, περιλαμβάνει μέτρα για την εξάλειψη της πολυδιάσπασης των φορέων κατάρτισης και απασχόλησης και τη διασύνδεσή τους σε ένα σύστημα που θα καταλήγει σε τοποθετήσεις ανέργων, δηλαδή σε θέσεις εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι τόσο τα εκατοντάδες KEK του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα ανά την επικράτεια, όσο και οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενδεχομένως και τα IEK, ή τα σχήματα κατάρτισης των εργοδοτικών ή των συνδικαλιστικών φορέων, θα έχουν πρόσβαση όχι μόνο στις αγορές κατάρτισης και στη βιομηχανία μελετών, αλλά και στην αγορά εργασίας. Δηλαδή θα μπορούν και θεσμικά να τοποθετούν ανέργους σε θέσεις απασχόλησης, να αξιολογούνται ανάλογα. και να διεκδικούν γ’ι αυτές τις δράσεις πόρους από την Κοινότητα.

Αυτή η ιδέα, εάν δεν πολεμηθεί από τους θιασώτες του κρατισμού, θα φέρει αντιμέτωπο τον ΟΑΕΔ με πλήθος ανταγωνιστών και ίσως τον οδηγήσει σε πιο αποτελεσματική λειτουργία. Υπό αυτήν την έννοια «οι προτεραιότητες δεν εστιάζονται στη χρηματοδότηση των δομών αλλά στην οικοδόμηση διατηρήσιμων αγορών», επισήμανε ο κ. Τσουτσοπλίδης. O στόχος των αλλαγών είναι «να μετεξελιχθούν οι φορείς κατάρτισης σε ώριμη και βιώσιμη αγορά παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών υψηλού επιπέδου και να κρίνονται από τους ίδιους τους χρήστες».

Πάντως, ο κ. Τσιτουρίδης χαρακτήρισε τις απαιτουμενες αλλαγές ως «διορθωτικές» κινήσεις και στηλίτευσε τη μεγάλη καθυστέρηση της Ελλάδας σε προγράμματα διά βίου εκπαίδευσης. «Μόλις το 3,7% των Ελλήνων συμμετέχουν σε ανάλογα προγράμματα. Στη Σουηδία το ποσοστό φτάνει το 34,2%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 9%»,είπε χαρακτηριστικά.

Προβλήματα σε θυγατρική

Στο συνέδριο το οποίο αποτελεί ένα βήμα στη διαβούλευση για τις κατευθύνσεις και τις αλλαγές που θα γίνουν στον τομέα των ανθρωπίνων πόρων ασκήθηκε κριτική από φορείς (ΚΕΔΚΕ, ENAE, ΑΔΕΔΥ) για τη λειτουργία του ΟΑΕΔ, ενώ καυστικός ήταν και ο πρόεδρος της OKE κ. N. Αναλυτής όταν αναφέρθηκε στα 8 χρόνια καθυστέρησης για τη δημιουργία εθνικού συστήματος σύνδεσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης με την απασχόληση. Για «υπερβολικό συγκεντρωτισμό και αδιαφάνεια στη διαχείριση των πόρων και στην επιλογή των ωφελούμενων πολιτών, ιδίως στον ΟΑΕΔ» αναφέρθηκε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, ζητώντας να αποδοθεί ο ΛΑΕΚ πλήρως στους κοινωνικούς εταίρους.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Γ. Βερναρδάκη στην «επιβαλλόμενη επιστροφή της A.E Επαγγελματική Κατάρτιση στον μητρικό Οργανισμό». Εάν συμβεί αυτό θα πρόκειται για την «κρατικοποίηση» της δεύτερης κατά σειρά θυγατρικής εταιρείας του ΟΑΕΔ. H πρώτη ήταν η A.E για τα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης. O κ. Βερναρδάκης, επέκρινε έντονα την εταιρεία, διότι «δεν κατόρθωσε να σταθεί με απαιτήσεις, όχι μόνο στην ελέυθερη αγορά, αλλά ακόμη και στις προστατευμένες και κατοχυρωμένες δραστηριότητες στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος». Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από την εταιρεία ο διευθύνων σύμβουλος κ. Αβραμόπουλος. Ηδη έχει δημοσιευτεί προκήρυξη για την κάλυψη της θέσης. Στο παρασκήνιο λέγονται πολλά για το κακό κλίμα που επικρατούσε ανάμεσα στον κ. Αβραμόπουλο και τον κ. Βερναρδάκη. Δημοσίως ουδείς έχει προβεί σε ανακοινώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες η σιωπηρή αποχώρηση υποκρύπτει ένα συμβιβασμό. Ανεξαρτήτως του παρασκηνίου, το θέμα αναδεικνύει αντικρουόμενες τάσεις και πολλά προβλήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή